Reklama

Jíme v zahraničí: jak nedostat cestovní průjem, ušetřit peníze a přitom se dobře najíst

Jíme v zahraničí: jak nedostat cestovní průjem, ušetřit peníze a přitom se dobře najíst

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Cestovní průjem patří mezi nejčastěji importované infekční nemoci. Příčinou je obvykle mikrobiální kontaminace jídla nebo vody bakteriemi (až v 85 %), toxiny, viry nebo parazity. Zastihne cestovatele během pobytu v subtropech a tropech nebo se objevuje časně po návratu. Pokud možno, řiďte se našimi jednoduchými radami, které vás ochrání před nepříjemnými potížemi.

Reklama

1. Jídlo si zkontrolujte

Když jste v zemích, kde není zrovna dokonalá hygiena, zkontrolujte si, že vše, co jíte, je čerstvě uvařené, nejlépe ještě horké. Nikdy nejezte nedovařené nebo syrové maso, ryby nebo korýše, i kdyby to byla místní lahůdka. V místech, kde je to možné, se jděte podívat do kuchyně a nebojte se odejít, pokud se vám nelíbí, co vidíte. Když si v zahraničí při vybírání jídla a pití dáte velký pozor, výrazně tím snížíte možnost pořídit si „žaludeční problémy“, jak se někdy eufemisticky říká cestovnímu průjmu.

2. Sestavte si seznam „zakázaných věcí“

V některých zemích je bezpečnější a moudřejší sestavit seznam jídel, kterým se budete vyhýbat, a opravdu je nikdy nejíst, ať jsou jakkoli lákavá, chutná a místní si na nich pochutnávají a doporučují vám je.

  • Mléčné výrobky a vejce

Vyhněte se nepasterizovanému mléku a zmrzlinám i jogurtům z neznámých zdrojů. Nikdy nejezte nedovařená nebo syrová vejce. To znamená žádnou majonézu, holandskou omáčku, bílkové pěny nebo vajíčko naměkko. Dejte si pozor na omelety – zkontrolujte, že jsou dobře propečené.

  • Ovoce a zelenina

Jezte jen vařenou zeleninu a ovoce, které je uvařené nebo se dá oloupat. Vyhněte se salátům a neloupanému ovoci.

  • Jídlo na ulici

Nekupujte si jídlo u stánků na ulici a trzích – i když možná vypadá lákavě.

  • Voda

Pokud si nejste stoprocentně jisti, že voda z kohoutku je nezávadná, pijte jen kupovanou vodu v lahvích a používejte ji i k čištění zubů. Vždy si zkontrolujte, že uzávěr na lahvi je neporušený, a v restauraci se podívejte, zda vám číšník na stůl dává lahev, kterou právě otevřel. Voda s bublinkami je pravděpodobně bezpečnější, protože lahev nejde znovu naplnit z kohoutku. Vyhněte se ledu přidávanému do nápojů.

3. Jděte s davem

Pokud restaurace není nikdy plná – ani v době denní špičky - má to asi svůj důvod. Vypadá čistě? Je jídlo přikryté? Požádejte o doporučení ostatní turisty a průvodce a vždy věřte vlastnímu instinktu.

4. Dejte si oběd

Pokud si na cestách chcete vychutnat jídlo ve špičkové restauraci, jděte na oběd. Mnoho zařízení nabízí v poledne stejná jídla jako večer, ale za mnohem nižší ceny.

5. Najezte se pod širým nebem

Turistické a cestovní kanceláře vás sice budou nabádat, abyste při cestování jedli pouze v restauracích, ale cestovní rozpočet trochu pošetříte, když si místo toho párkrát uděláte piknik. Výlet na místní trh vám určitě nabídne spoustu zdravých a levnějších potravin a zároveň to bude i zajímavý zážitek. Kupte si nějaké čerstvé místní výrobky – chléb, sýry a čerstvé ovoce (nezapomeňte je oloupat), najděte si obzvlášť malebné místo, posaďte se a vše si vychutnejte.

Zdroje článku:
Forbidden Advice, Reader´s Digest Association Limited
Reklama