Rychlé, levné, zdravé: Výtečné pokrmy z nových brambor – 4 osvědčené recepty

Z nových brambor můžete připravit pokrmy za méně než půl hodiny. Mezi našimi návrhy najdete brambory pečené ve slupce, bramboráky, pečenou kaši a bramborový kotlík s lososem.

Nové bramborové pokrmy mají příchuť léta. Nejautentičtější a nejjednodušší je uvařit brambory ve slupce a podávat je s máslem a solí, popřípadě s tvarohem (jak říkáme „na loupačku“). Připravit lze tak nejen vynikající večeři, ale i lehký oběd – můžete je také podávat se sázeným vejcem, masem nebo vegetariánskými či vaječnými řízky. 

Pokrmy z nových brambor lze péct, smažit, vařit. Doplňkem chuti může být čerstvý kopr, tymián nebo rozmarýn.

Pečené nové brambory

Fotka od Adobe Stock

Suroviny:

4 velké nové brambory

15 g smetanového sýra

pažitka

olivový olej

sůl a pepř na dochucení

Způsob přípravy:

Nové brambory vydrhneme a osušíme. Plech vyložíme alobalem, položíme na něj celé brambory, posypeme solí a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme asi 40 minut. Smícháme smetanový sýr s nadrobno nasekanou pažitkou. Dochutíme solí a pepřem. Brambory vyjmeme z trouby. Ještě teplé nakrojíme napříč a na vrch dáme ochucený tvaroh. Pečené brambory mohou být samostatným pokrmem nebo přílohou k masu, rybám nebo například vegetariánským řízkům.

Bramboráky z nových brambor

Fotka od Adobe Stock

Suroviny:

800 g nových brambor

1 vejce

1/2 cibule

3 lžíce bramborového škrobu

2 lžíce pšeničné mouky

rostlinný olej na smažení

sůl a pepř na dochucení

Způsob přípravy:

Brambory a cibuli oloupeme a nastrouháme na struhadle. Vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vše promícháme. Přidáme mouku, vejce a koření. Po malých dávkách dáváme na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Bramboráky můžeme podávat samostatně nebo se zakysanou smetanou a koprem.

Bramborový kotlík s uzeným lososem

Fotka od Adobe Stock

Suroviny:

1 kg nových tvrdých brambor

300 g uzeného lososa, nakrájeného na plátky

100 g strouhaného sýra typu gouda

200 g 18% smetany

1 vejce

1 střední pórek

čerstvý kopr

olivový olej

sůl a pepř na dochucení

Způsob přípravy:

Nové brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do hrnce s osolenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 3-4 minuty a scedíme. Lososa nakrájíme na menší plátky, pórek nakrájíme na kolečka a kopr nasekáme nadrobno. Ohnivzdornou mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a klademe na sebe střídavě plátky brambor, lososa a pórku. Poslední vrstvu brambor zalijeme smetanou smíchanou s vejcem, koprem a sýrem. Pečeme asi 25 minut na 180 stupňů.

Pečená bramborová kaše s drůbežím masem

Fotka od Gettyimages

Suroviny::

1 kg nových brambor

1/2 kg mletého drůbežího masa

2 cibule

4 lžíce 18 % smetany

3 lžíce másla

100 g strouhaného parmezánu

1 čajová lžička sušeného tymiánu

olivový olej

sůl a pepř na dochucení

Způsob přípravy:

Brambory oloupeme a vaříme v osolené vodě. Scedíme a vyšleháme s máslem a smetanou na kaši. Na olivovém oleji necháme změknout nakrájenou cibuli. Přidáme mleté ​​maso a dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Pekáč nebo ohnivzdornou nádobu potřeme olivovým olejem a na dno vložíme osmažené maso s cibulí. Navrch poklademe bramborovou kaší. Celé posypeme parmazánem a dáme na 15 minut zapéct  do trouby na 180 stupňů.

Zdroj: polki.pl, úvodní fotka od Gettyimages