Sommelier – povolání pro milovníky vína

Sommelier – znalec a ochutnávač vín, se kterým se nejspíše setkáte v restauraci, když si budete chtít nějakou tu sklenku dát nebo doporučit nějaké víno. Pokud si ale myslíte, že povolání sommeliera je jen o ochutnávkách, nenechte se zmást mylnou představou. Toto povolání je také o tom být dobrým psychologem a zdatným obchodníkem, a také proto je tato funkce v restauracích velice vážená.

Trocha historie

Základ slova somme/sommier se vztahuje k člověku, který byl původně zodpovědný za zvířata, která dopravovala jídlo a nápoje. Druhou variantou se slovo sommé vztahuje k životu v klášteře, kde se takto nazývali mniši, kteří se starali o stolování.

Dnešní podoba tohoto povolání

Jak už bylo zmíněno na začátku, povolání sommeliera není jen celodenní ochutnávání a doporučování vína k různým typům jídla. Sommelier toho má na starosti mnohem více. Pod jeho úkony patří správa sklepu a jeho udržování, dohled nad uloženým vínem, správa zásob, nákup vína, které musí být dle aktuálního menu, ročního období a skladovacích podmínek.

Dalším je sestavování vinného lístku, který by měl být přehledně sestavený dle aktuálních trendů, menu v restauraci a zaměření podniku. Dále má na starosti důležitou a zásadní roli – servírování vína hostům. Za tímto účelem se také stará o inventář vína. Nesmíme opomenout ani kombinování podávaného vína s nabídkou pokrmů podniku, s čímž spolupracuje také šéfkuchař, aby vše ladilo tak, jak má. A také má za úkol pečovat o hosty a zákazníky a jejich spokojenost. Sommelier by měl být přátelský, nevtíravý, ochotný, a měl by znát lidské charaktery a povahy. Měl by se také vyznat i v jiných alkoholických nápojích, umět je doporučit a také nakombinovat s nealkoholickými.

Sommelier jakožto psycholog

Být sommelier však není jen o znalostech vína. Můžete absolvovat různá školení a kurzy, ale být sommelier je vzdělávání na celý život. Je třeba dlouholetá praxe a postupné nabývání znalostí.

Spousta lidí si říká, co je na této práci tak důležitého, že musíte být „psychologem“. Práce s vínem je ale i o práci s lidmi. Sommelier by měl znát základy etiky, poznatky z gastronomického prostředí, měl by se umět chovat profesionálně v každé situaci. Sommelier se stává psychologem ve chvíli, kdy s lidmi hovoří a pozoruje jejich chování. Pokud se mu podaří odhalit jejich momentální psychické rozpoložení, je to pro něj stoprocentní výhra. V tu chvíli totiž má už takřka jasno, jaké víno danému člověku doporučit, aby byl naprosto spokojen.

Zdroj: Wendy Šprincová, úvodní fotka: cottonbro z Pexels