Reklama

Stroncatura: Léta zakázané těstoviny a mafie mají stejnou nezákonnou historii

Stroncatura: Léta zakázané těstoviny a mafie mají stejnou nezákonnou historii

Foto: serpeblu / Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V italské oblasti Reggio Calabria nedaleko městečka Gioia Tauro nic nenasvědčuje tomu, že by se legendární nelegální těstoviny dostaly na talíře hvězdných šéfkuchařů.

Reklama

V italské oblasti Reggio Calabria nedaleko městečka Gioia Tauro nic nenasvědčuje tomu, že by se legendární nelegální těstoviny dostaly na talíře hvězdných šéfkuchařů. 

Přesto se to stalo. Tato úrodná část země je bohužel známější pro své historické spojení s mafií 'Ndrangheta než pro své kulinářské kouzlo.

Zametené zbytky

Stejně jako 'Ndrangheta má i Stroncatura nezákonnou historii. Těsto na těstoviny se tradičně vyrábělo za použití zbytků z mletí obilí, které se na konci dne doslova smetly z tovární podlahy a smíchaly se v nehygienickou kaši, určenou jako krmivo pro zvířata. Konečný produkt obsahoval vše od celozrnné pšenice přes žito až po krupici a měl kyselou chuť. Ale vždy ho bylo hodně a byl nejlevnější, píše server Vice.com.

Zakázané, přesto dostupné

Konzumenti – chudí zemědělci z okolí – jednoduše k těstovinám přidávali extra porci pikantních omáček k potlačení kyselé chuti a pomohli si i výraznou vůní sardinek a ančoviček. Přesto se to všem nelíbilo. Když se zvláštním druhem těstovin bylo spojeno znatelně velké množství nemocných, byl pokrm úředně zakázán, což v Kalábrii znamená: nabízeno pouze pod pultem bez etikety.

Od továrny až po luxusní restauraci

Přísady do pokrmu Stroncatura jsou dnes úplně stejné jako kdysi, s tím rozdílem, že se již nevaří z odpadu zameteného na tovární podlaze. A tak tyto speciální těstoviny od té doby udělaly „kariéru“. Mnoho kuchařů, někteří z nich dokonce s michelinskými hvězdami, dnes nedají dopustit na jídlo, jež bylo kdysi pokrmem pro chudé.

Potomci vynálezce

Sestry Torreovy z Goiy, vnučky „vynálezce“ Stroncatury, ve své továrně na výrobu těstovin používají části pšeničného zrna, které obsahují méně cukru a více vlákniny. Těsto tak získá typicky tmavou barvu. Bronzová forma zajišťuje drsný povrch pasty: omáčky na těstovinách mnohem lépe drží, což samozřejmě maximalizuje chuť.

Zvláštní chuť

A tak se každému, kdo si dal první talíř Stroncatury, stanou dvě věci: Za prvé - jste svědkem nesrovnatelného chuťového zážitku a za druhé -  hned poté si objednáte další porci.

Zdroj článku:
Reklama