Víte, že alobal má mrtvý záhyb a jeho lesklost závisí na penězích?

Víte, že alobal má mrtvý záhyb a jeho lesklost závisí na penězích?

Foto: AndrewLozovyi / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Hliník, stejně jako ostatní kovy, je kujný. To znamená, že pod tlakem se roztahuje. Tím se kovy liší od ostatních pevných látek, které se pod tlakem lámou. Takže kovy lze rozválet do velice tenkých plátů, představuje nám aluminium v knize Co Einstein vyprávěl svému holiči autor Robert L. Wolke. 

„Kujnost kovů vychází z toho, že jejich atomy drží pohromadě mnoho společně sdílených elektronů, nikoli pevné vazby mezi elektrony jednoho atomu a druhého jako u většiny ostatních pevných látek. Potom je celkem jedno, v jaké vzájemné poloze se jednotlivé atomy kovu nacházejí; mohou se volně postrkovat v moři elektronů,“ vysvětluje americký chemik a profesor, který ve svých knihách vysvětloval každodenní jevy světa netechnickým jazykem srozumitelným všem.

V továrně na výrobu hliníkové fólie protahují pláty hliníku mezi ocelovými válci, které se stále přibližují a vytvářejí stále tenčí plát. Alobal používaný v domácnostech je silný asi dvě setiny milimetru.

Je to kvůli snaze o úsporu místa a času v konečném stadiu výrobního procesu.

„Aby ušetřili při konečném protahování místo, skládají pláty po dvou a protahují je mezi válci společně. Spodní a horní vrstva přijdou do styku s leštěnými ocelovými válci a vycházejí ven vyleštěné. Ale vnitřní povrchy sendviče se tisknou na sebe - hliník proti hliníku. Protože hliník
je výrazně měkčí než ocel, jejich struktury do sebe lehce pronikají a zanechají tak drsnější matný povrch. Na použití fólie to ale nic nemění,“ prozrazuje nijak netajnou proceduru Wolke.

Krásně česky Al+obal

Doufáme, že nepatříte k těm, kteří alobalu říkají staniol. Fólie je velice tenký plátek kovu, jakéhokoliv kovu. Hliníková fólie je tenký plát hliníku, zatímco staniol byl původně tenký plát úplně jiného kovu - cínu. Cín je poměrně těžký netoxický kov, jehož fólie se používaly jako obaly v potravinářství a zdravotnictví, než se rozšířil lacinější hliník.

Ale zvyky se opouštějí těžko a mnoho lidí pořád říká alobalu staniol. I když krásný český název alobal vznikl velm jednoduše a vlastně geniálně: ze spojení chemické zkratky hliníku Al a slova obal.

Výhoda mrtvého záhybu

Lehká, ale pevná hliníková fólie má jedinečné vlastnosti tzv. mrtvého záhybu, díky čemuž je ideální pro balení a přebalování mnoha různých produktů a tvarů produktů. Po vtlačení do tvarované misky si hliníková fólie zapamatuje svůj tvar, zejména tam, kde se vyskytují záhyby a okraje. Protože je velmi tvárná, lze ji snadno deformovat, aniž by ztratila svou bariérovou integritu, což z ní činí ideální materiál pro použití v domácnostech.

Reklama
Zdroje článku:
alufoil.org, WOLKE, Robert L. Co Einstein vyprávěl svému holiči: vědecké odpovědi na každodenní otázky. Praha: Motto, 2009. ISBN 978-80-7246-452-4.
Reklama