Jachty, milionáři, playboyové. Slavná BB udělala z rybářské vesnice VIP resort. Nahlédněte k ní domů

Jachty, milionáři, playboyové. Slavná BB udělala z rybářské vesnice VIP resort. Nahlédněte k ní domů

Foto: Al Chabaka Magazine / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Do přístavu v Saint Tropez začaly připlouvat jachty milionářů, v klubech a na diskotékách se objevovali playboyové, na pláži tehdy odpočívaly celebrity. Saint Tropez je dodnes synonymem pro umělé opálení, espadrilky a francouzský sexsymbol 60. let Brigitte Bardotovou.

Kromě módy a popkultury má však Saint Tropez dlouhou a zajímavou historii od římských dob a křesťanského mučedníka jménem Torpes z Pisy přes pirátské nájezdy a vydrancování města po 600leté francouzské manévry. Největším historickým zlomem však byl příchod slavné blondýny BB.

Své současné postavení a celosvětovou proslulost však Saint Tropez získalo až v 50. letech 20. století. Film „A Bůh stvořil ženu" z roku 1956 uvedl pozdější hvězdu Bridgette Bardot do mezinárodního povědomí. Režíroval ho její tehdejší manžel Roger Vadim. Sexualita postavy Bardotové a její charisma byly od té doby spojeny se Saint Tropez a město se stalo místem setkávání mladých sexy opálených žen a dějištěm sexuální revoluce, uvádí magazín Viva!

Pro BB pršely z nebe růže

Brigitte ovládla Saint Tropez, stalo se „jejím hlavním městem“. Na přelomu 50. a 60. let se malá rybářská vesnička proměnila v nejmódnější letovisko na světě. Do přístavu začaly připlouvat jachty milionářů, v klubech a na diskotékách se objevovali playboyové, na pláži odpočívaly celebrity: americké sexbomby Raquel Welchová, krásná Romy Schneiderová a Alain Delon, Roman Polanski, David Niven, Mick Jagger se svou první ženou Biancou, přijížděl i David Bowie.

Saint Tropez je synonymem pro umělé opálení, espadrilky a francouzský sexsymbol 60. let Brigitte Bardot.

Brigitte se tu nejlépe bavila se svým třetím manželem Gunterem Sachsem - miliardářem, dědicem majetku firmy Opel, playboyem, který se chlubil, že v životě nepracoval. Místo toho měl fantastické nápady na zábavu, například zapálit pláž. Ale dělal také velká gesta - jednoho dne se na panství La Madrague snesl déšť růží. Sachs nechal květiny shodit z vrtulníku jako důkaz své náklonnosti k B.B. Tato událost se zde stala legendou.

Reklama

Od té doby je město natolik spjato s opálenými supermodelkami, že dokonce existuje značka samoopalovací kosmetiky „St Tropez fake tan“, kterou kdysi předváděla supermodelka Kate Mossová, a v přístavu a na pláži jsou pravidelně k vidění Naomi Campbellová, Cindy Crawfordová, Penelope Cruzová a manželé Hiltonovi.

Kdysi Bardotová napsala píseň „La Madrague" a zpívala v ní, že jí chybí léto, slunce a vítr, který cítí ve vlasech. O letních prázdninách městečkem proplouvají výletní lodě a turisté se procházejí po pobřeží a vyhlížejí slavnou B. B. Ta se však před světem léta spíše skrývala, než aby ho ukazovala. Byla posedlá tím, že ji někdo neustále pozoruje. Nenáviděla paparazzi. „Vyskakují z křoví a z popelnic," říkala pohrdavě. Neměla ráda, když za ní na festivalech běhali obdivovatelé. „Vím, co to znamená být pronásledována," postěžovala si.

Před několika lety řekla v rozhovoru pro British Guardian, že je šťastnější než předtím. Přestala být hvězdou, ale zachránila si život. Nezajímá ji ani stáří. Krása pro ni byla darem, ale nepřinesla štěstí. Dnes je panství La Madrague nedaleko Saint Tropez téměř muzeem, domem s historií jejího života, dlouhým a plným podivných křivek, jak se můžeme dočíst v textu Agnieszky Dajborové pro červencový magazín VIVA!

Reklama
Zdroje článku:
Reklama