Češi kupují horší maso, to nejlepší zůstává netknuté. Vyplatí se to?

Češi kupují horší maso, to nejlepší zůstává netknuté. Vyplatí se to?

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Většina českých domácností se neobejde bez masa. Někteří lidé si bezmasé hlavní jídlo ani nedokáže představit. Často ale neví, co kupují.

Obsah článku
  1. Neetické podmínky chovu
  2. Na kvalitě masa se podepisuje stres
  3. Životní prostředí
  4. Vyberte kvalitní maso

Zatímco kvalitní kusy masa v řeznictví zůstávají netknuté, ty špatné jdou na odbyt. Lákavě nízké ceny masa přimějí zákazníka ke koupi. Lidé se však už nezabývají otázkou, proč má surovina tak nízkou cenu ve srovnání s ostatními.

Neetické podmínky chovu

Levné maso pochází z průmyslových velkochovů, kde mají zvířata mizernou kvalitu života. Podmínky pro jejich život jsou z morálního hlediska zcela nepřípustné. Zároveň toto maso přináší řadu rizik pro samotné spotřebitele. Je již známo, že tato zvířata jsou krmena levnými krmivy, která obsahují antibiotika a růstové hormony. Tímto způsobem dokáží velkochovy vyprodukovat obrovské množství masa za nízkou cenu. Maso pak může obsahovat velice nebezpečné látky.

Na kvalitě masa se podepisuje stres

Zvířata jsou často namačkaná v miniaturních prostorách. Drtivá většina zvířat žije v klecích nebo v jiných stísněných prostorách. Slepice nejsou schopny roztáhnout křídla, někdy se krávy či prasnice nemohou dokonce ani otočit. To, že je jim zabráněno přirozeně se hýbat, je logicky stresující. Bohužel nemají ani dostatek přirozeného světla. Krávy se nedostanou na pastvinu, namísto toho jsou krmeny levným obilím. Zvířata často trpí nemocemi a právě z tohoto důvodu jsou jim podávána antibiotika. Výsledkem je týrání zvířat, ale také nekvalitní maso, které se podepisuje na lidském zdraví. Růstové hormony se zase používají pro rychlejší produkci masa. A tak se na trh dostane skutečně nebezpečná potravina, která je nám nabízena na pultech obchodů.

Životní prostředí

Způsob průmyslového chovu má také dopad na přírodu. Krmné plodiny ke krmení zvířat ve velkochovech se nejčastěji pěstují za použití umělých hnojiv a chemických pesticidů. Výsledkem je zničená půda a krajina. Na takto znehodnocené půdě se téměř nevyskytují červi, brouci nebo motýli, natož pak včely. Průmyslové zemědělství způsobuje znečištění našich vod. Drahocenné živočišné druhy tak ubývají, drahocenná voda je poškozená nebo otrávená.          

Vyberte kvalitní maso

Abyste si byli jistí, že jste si zakoupili kvalitní kousek masa, je nutné znát zdroj, odkud pochází. Pokud zakoupíte maso s označením BIO nebo Welfare, pak se prodejce zavazuje k tomu, že zvířata žila v souladu s životním prostředím. Úplnou jistotu pak budete mít, když nakoupíte maso přímo od farmáře. Tyto záruky se podepíšou na ceně, ale vzhledem k tomu, co bylo napsáno výše, se tato investice vyplatí. Je dobré se také zamyslet nad tím, jestli skutečně potřebujete maso každodenně, nebo některé obědy či večeře můžete nahradit jinou plnohodnotnou bílkovinou. Lidé, kteří nepreferují maso každý den, pak ve výsledku na opravdu kvalitním mase neutratí žádné závratné částky. V případě koupi masa doporučujeme vždy upřednostnit kvalitu nad kvantitou.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama