Tři čeští hokejisté v TOP 100 výdělků v NHL. Pod miliardu a půl nejdou, Pastrňák bral astronomickou částku

Tři čeští hokejisté v TOP 100 výdělků v NHL. Pod miliardu a půl nejdou, Pastrňák bral astronomickou částku

Foto: Bostonbruinsfan22 / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Průměrný plat hráčů v National Hockey League (NHL) se často pohybuje v milionech - dolarů samozřejmě - ale platy se liší podle úrovně dovedností. Tento rozdíl odděluje nejlépe placené hráče od hráčů, kteří vydělávají téměř minimální požadovaný plat v lize. Jak si vedou čeští borci v čele se zlatým „Pastou“?

V tomto článku se s vámi podělíme o průměrný plat hokejistů v NHL, o to, kteří hráči vydělávají nejvíce a jaký je jejich minimální plat. Již částky v amerických dolarech vás dostanou, natož pak v závorkách uvedený přepočet na české koruny. Ale kdo umí, ten umí, především chválíme české hokejové mágy.

Jaký je průměrný plat hráče NHL?

Průměrný plat hráče NHL je od sezóny 2019-2020 přibližně 2,69 milionu dolarů (62 mil Kč) ročně, ale u jednotlivých hráčů se může značně lišit. To je více než celostátní průměr všech sportovců a sportovních závodníků USA, který podle amerického Úřadu pro statistiku práce (BLS) činí 77 300 dolarů (asi 1,8 mil Kč) ročně. Tento rozdíl je způsoben popularitou a ziskovostí NHL a jejích hráčů, podobně jako v Národní fotbalové lize (NFL), Národní basketbalové asociaci (NBA) a Major League Baseball (MLB), shrnuje americký personalistický web Indeed Career Guide, průvodce kariérou. 

Kolik vydělávají nejlépe placení hráči NHL?

NHL a Hráčská asociace NHL (NHLPA) pravidelně vyjednávají kolektivní smlouvu, která stanovuje platový strop pro všechny týmy na nadcházející sezóny. V červenci 2020 NHL a NHLPA ratifikovaly současnou CBA a prodloužily ji do roku 2026.

Strop skoro v nebi

Změny zahrnovaly stanovení platového stropu ve výši 81,5 milionu dolarů (1 874 500 000 Kč – ano skoro dvě miliardy korun!), dokud NHL nedosáhne určité hranice příjmů. Od sezóny 2022-23 zůstává platový strop pro všechny týmy na 81,5 milionu dolarů.

Reklama

Ačkoli mají všechny týmy stejný platový strop, hráči mají smlouvy na různé částky na základě faktorů, jako jsou body na zápas a průměrný čas strávený na ledě. Sečtením výše hráčovy smlouvy a podpisového bonusu a vydělením celkové částky počtem let jeho smlouvy lze zjistit jeho průměrnou roční hodnotu (AAV).

Podle společnosti Spotrac hráči s nejvyššími přibližnými hodnotami AAV (průměrnou roční hodnotou) pro sezónu 2022-2023 byli tito:

Connor McDavid (Edmonton Oilers): 12,5 milionu dolarů (287,5 mil Kč),

Artemi Panarin (New York Rangers): 11,643 milionu dolarů (267,7 mil Kč)

Auston Matthews (Toronto Maple Leafs): 11,64 milionu dolarů (267,2 mil Kč), 

Od sezóny 2024 do 2027 vede kritérium AAV hráč Toronto Maple Leafs Auston Matthews (13,25 mil dolarů), následuje ho Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) s 12,6 mil dolary.

Čeští hráči – Pasta osmý

Zlatý medailista z posledního mistrovství světa David Pastrňák se v tomto seznamu průměrných výdělků za sezónu, ale i za celkovou sumu na osmileté smlouvě umístil na fenomenálním osmém místě ze všech hráčů NHL, uvádí na svých stránkách agentura Spotrac, kde je uveden seznam smluv NHL s možností třídění v reálném čase včetně celkové hodnoty, garantovaných peněz a kompletního rozpisu platů.

Podle kritérií AAV si „Pasta“ z klubu Boston Bruins vydělá průměrně 11,25 mil dolarů (287,75 milionu Kč) za sezónu, což mu za období 2023 až 2030 vynese úctyhodných 90 mil dolarů (2,07 miliardy Kč).

Jakub Voráček

Hokejista Jakub Voráček v době, kdy hrál za klub Philadelphia Flyers
Hokejista Jakub Voráček v době, kdy hrál za klub Philadelphia Flyers | Zdroj: Ian D'Andrea from Philadelphia, PA / Creative commons, CC-BY-SA

Další Češi, kteří se svými výdělky podle AAV dostali do TOP 100, jsou na děleném 59. místě Jakub Voráček (na webu uveden klub Utah Grizzlies), kterému bylo v období 2016 až 2023 vyplaceno 8,25 mil dolarů, což v celkové výši kontraktu znamenalo 66 mil dolarů (úctýhodných 1,518 miliardy korun). Voráček hrál převážně za kluby Philadelphia Flyers, ke konci kariéry za Columbus Blue Jackets. Kariéru v NHL ukončil  24. dubna 2024 po 15 sezónách v Blue Jackets a Flyers. Poslední zápas odehrál 4. listopadu 2022. Vloni vyměnili Blue Jackets Voráčka tzv. papírově do Arizony Coyotes.

Tomáš Hertl

Třetí Čech mezi stovkou nejlépe placených hráčů NHL je Tomáš Hertl na 62. místě s AAV téměř 8,14 mil dolary, celkově s více než 65 miliony dolarů za kontrakt (1,497 miliardy Kč).

Tabulku největšího výdělku za smlouvu na víceleté období vede Shea Weber (Utah Grizzlies) se 110 miliony dolarů (2,52 miliardy Kč), který si od roku 2012 do 2025 přijde každoročně na pěkných 7,87 mil dolarů.

Jaký je minimální plat v NHL?

Z vrcholu tabulky výdělků se podíváme na její opačný konec, což neznamená, že si hráči v této části seznamu vydělávají „málo“, ale ať si sami uděláte představu, jaký je tzv. minimální plat" v NHL: Od sezóny 2022-2023 je minimální plat hokejistů v NHL 750 000 dolarů (17,25 mil Kč) ročně. Hráči, kteří pobírají minimální plat, málokdy stráví na ledě tolik času jako hráči s vyššími platy, ale i tak jsou cennými členy svých týmů. Fyzická povaha práce profesionálního sportovce a riziko zranění obvykle vedou k tomu, že hráči odcházejí do důchodu mnohem dříve než profesionálové v jiných odvětvích. Poskytnutí lukrativního minimálního platu hráčům umožňuje strávit méně let prací a přitom si stále vydělávat na živobytí.

 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama