Chalupaření za socialismu: Jak Češi trávili volné víkendy a dovolené v dobách totality, kdy cesty do zahraničí byly jen pro vyvolené

Chalupaření za socialismu: Jak Češi trávili volné víkendy a dovolené v dobách totality, kdy cesty do zahraničí byly jen pro vyvolené

Foto: pyty / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Stejně jako dnes i v minulosti si mnozí lidé rádi užívali dovolených a víkendů mimo domov a dařilo se jim tak uniknout ze zajetého stereotypu všedního života.

Podpora turismu

Za socialismu byly dovolené ve vnitrozemí částečně dotované státem a byly tedy výrazně levnější než v současnosti. Například existovaly takzvané rekreační poukázky, které umožňovaly širší veřejnosti pronajmout si například chalupu nebo hotelový pokoj. Cestování do zahraničí bylo pak daleko méně dostupné a vyhrazené pouze privilegovaným osobám. Pokud už jste mohli vycestovat, tak se jednalo o destinace jako byla SSSR nebo v lepším případě Jugoslávie. Pro vycestování jste potřebovali tzv. výjezdní doložku, jejíž získání bylo velmi obtížné a zdlouhavé. S tohoto důvodu mnoho lidí volilo raději vnitrozemské destinace a to jak pro trávení volných víkendů, tak i pro delší dovolené. Po druhé světové válce se navíc objevila možnost využít k chalupaření domy po odsunutých Němcích, které se v té době daly koupit za nízkou cenu. Oblast bývalých Sudet byla jinak velmi chudá a nebyla příliš vhodná k trvalému osídlení, tudíž zde byl klid potřebný.

Sociální aspekty

Do chalupářských oblastí lidé jezdili často několik let po sobě, což vedlo k vzniku komunit a přátelství, která vydržela mnohdy po celý život. Chalupaření také sloužilo ke stmelování rodinných vztahů, protože členové rodiny měli čas na sebe, který se jim jinak v běžném životě nedostával.

Trávení času v přírodě

Moderním trendem se v té době stávalo trávit čas na českém venkově a věnovat se například trempingu nebo chalupaření. Tyto aktivity poskytovaly lidem z měst určitou formu kulturního vyžití, kterou v tehdejší urbanistické společnosti neměli, a mladým lidem dávaly pocit svobody a přiblížení se k americkým hippies. Náklady na takovou dovolenou byly velmi nízké.

Zahrádkaření a tramping

Chalupaření lidem, kteří pocházeli z větších měst, poskytovalo pocit soukromí, který jim v panelových domech často chyběl. Ženám umožňovalo chalupaření pěstovat si vlastní zeleninu i okrasné rostliny, zatímco muže lákalo kutilství. Oblíbenými destinacemi byly například Máchovo jezero nebo přehrada Seč. Oblíbenými chatovými osadami byly v dobách socialismu například Buková hora nebo luční bouda.

V obchodech jste si mohli koupit speciální vybavení pro trempy, ale i chalupáře.

Máchovo jezero je oblíbenou destinací dodnes.
Máchovo jezero je oblíbenou destinací dodnes | Zdroj: Kassandra2 / Depositphotos

Oblíbené destinace

V té době začaly vznikat také příměstské chatové oblasti a tzv. trempské tábory. Mezi nejznámější trempské tábory patří Plumlov nebo také Žlutice. Co se týče trempingu, byl v České republice obzvláště oblíbenou zábavou pro mladé, protože poskytoval alespoň zdání volnosti a svobody, které v časech hlubokého socialismu v jiných oblastech života nebylo.

Ostatní státy východního bloku

Celkově je Česká republika chalupářskou velmocí a myslím, že ani zdaleka by tomu tak nebylo nebýt omezenosti pohybu v tehdejším východní bloku a nemožnosti vycestovat za hranice. Jak to měli v ostatních socialistických státech? Chalupaření a různé aktivity spojené s trávením volného času v přírodě bylo populární také v Maďarsku, Polsku nebo ve Východním Německu.

Reklama
Reklama