Croissant se třese strachy – česká dobrota si podmanila svět a Francouzi zůstávají v šoku
Málokdo by očekával, že croissant, který je slavný po celém světě, se dostane do stínu klasické české dobroty. Víme, která česká dobrota si pomalu podmaňuje svět a slavný francouzský croissant zůstává pouze v závěsu.
Croissant
Croissant je pochutinou, která je původně z Francie. Není také divu, že jsou na něj Francouzi patřičně pyšní. Croissant můžeme objevit také kdekoliv na světě a to v různých variantách od těch nejjednodušších, až po opravdu vypracované, například plněné pistáciemi a krémem s posypkou a čokoládou.
Za předchůdce croissantu se dá považovat sladký rakouský rohlík, který se dopracoval do současné podoby croissantu až v 19. století, kdy si získal velkou oblibu zejména ve Francii a následně velmi rychle i ve zbytku světa.
České plněné buchty
Klasické české plněné buchty získávají na oblibě i mimo naši vlast. Lahodné, máslové těsto, které je plněné buď mákem, tvarohem a nebo povidly si získává své fanoušky i mimo Českou republiku.
Klasické české pekárenské výrobky se prosazují v zahraničí, a to nejen díky krajanům žijícím mimo naši vlast, ale také díky tomu, že mají co nabídnout. Klasické české buchty mají tu výhodu, že jsou nenáročné na přípravu a stačí pouze několik základních surovin, které jsou velmi dobře dostupné. Vyznačují se rovněž svou sytostí a výtečnou chutí.
České plněné buchty se rovněž vyznačují svou autenticitou, která se cení zejména v západních zemích, které pomalu podléhají tlaku průmyslově zpracovaných pekárenských výrobků.

Recepty našich babiček
Receptů na buchty nalezneme stovky, ať už se jedná o moderní recepty a nebo recepty v pojetí staročeské kuchyně. Mezi naprostou klasiku patří buchty plněné mákem nebo tvarohem. Buchty jsou ideální zejména jako základ sladké snídaně a nebo jako odpolední svačina.
Zahraniční úspěch
Klasické kynuté buchty nejsou jediným druhem pečiva, který se těší v zahraničí přízni. Za zmínku stojí také další tradiční pekárenské produkty jako jsou například koláče, koblihy, záviny a frgály. Zejména v zemích, kde žijí početné skupiny českých rodáků najdeme pekárny a obchody zaměřené primárně na české zboží a tradiční produkty. Tyto prodejny a provozovny si však získávají své věrné zákazníky i u domácích obyvatelů.
Typickým příkladem mohou být české pekárny ve Velké Británii, ve které žijí početné skupiny Čechů, ale také Slováků a Poláků, pro které jsou tyto dobroty také velmi blízké.
Nadýchaný francouzský croissant má ve světě stále své místo, avšak tradiční české dobroty si pomalu získávají své místo na výsluní a to zejména díky své sytosti, kvalitě a výtečné chuti.
Udělali jsme vám chuť na klasickou buchtu, nebo poctivý koláč?