V Evropě vznikla současná západní civilizace. Láká nejvíce turistů z celého světa

V Evropě vznikla současná západní civilizace. Láká nejvíce turistů z celého světa

Foto: Maugli / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Společně s Asií a s Afrikou tvoří tzv. Starý svět - části světa, kde vznikly první velké civilizace a odkud se šířilo osídlení do zbývajících částí naší planety. Evropa je světadíl, kde vznikla současná tzv. západní civilizace.

Má kořeny v kombinaci antických kultur, křesťanských a židovských tradic. Z Evropy se rozšířila do Ameriky, Austrálie a Oceánie, ovlivnila i Afriku a Asii. Evropa byla díky rozvoji této civilizace po mnoho staletí hlavním kulturním a hospodářským těžištěm celého světa.

Evropa patří k nejhustěji zalidněným a ekonomicky nejrozvinutějším částem současného světa, k jejím jádrovým oblastem. Proto je i světadílem s nejintenzivněji rozvinutým cestovním ruchem. Přispívá k tomu všeobecně poměrně vysoká životní úroveň obyvatel evropských států, vysoký podíl městského obyvatelstva, pestré a atraktivní přírodní prostředí i cenné a zachované kulturněhistorické památky rozptýlené téměř po celé Evropě.

Nejvíce se Evropané podílejí na cestovním ruchu formou krátkodobé rekreace městského obyvatelstva. Představuje asi 90 % z celkového počtu účastníků cestovního ruchu na tomto světadíle. Domácí cestovní ruch, jinak řečeno turistický pohyb v rámci daného státu, má proto v Evropě zcela dominující postavení.

Výsledkem rozvoje krátkodobé rekreace je vznik svérázných oblastí tvořících rekreační zízemí měst. Tyto regiony obklopují větší města ve vzdálenosti 20 až 60 km. Vyznačují se vysokou koncentrací objektů individuální rekreace (chaty, chalupy) a hojným výskytem areálů s rekreační funkcí. Využívají se převážně o víkendech. Podle charakteru přírodního prostředí rekreačního zázemí se tyto objekty a areály využívají buď celoročně (v horských oblastech), nebo převážně v letní sezoně (u vodních ploch).

Reklama

Nejvýraznější oblasti příměstské rekreace se vytvořily kolem největších evropských měst (Paříž, Londýn, Moskva, Praha). V celé Evropě mají tyto oblasti přibližně stejný rytmus využívání. Přestože domácí cestovní ruch v Evropě výrazně převažuje, světadíl stojí na prvním místě i v zahraničním cestovním ruchu.

česká chalupa
česká chalupa | Zdroj: phb.cz / Depositphotos

Na počátku 21. století se zde soustřeď'ovalo téměř 60 % z celosvětového počtu účastníků cestovního ruchu, i když podíl Evropy začíná klesat, uváděla již v roce 2005 publikace Zeměpis cestovního ruchu. Z dlouhodobých pozorování vyplývá, že nejvíce turistů navštěvuje sousední státy, že nejvíce jich vyjíždí do jazykově příbuzných zemí a že relativně nejvíce turistů míří do malých států s dobrou dostupností hlavních cílů cestovního ruchu.

Nejnavštěvovanější region roku 2023

„Podle posledního průzkumu UNWTO World Tourism Barometer je Evropa nejnavštěvovanějším regionem na světě (konkrétně Londýn). Mezinárodní cestovní ruch v Evropě dosáhl 94 % úrovně roku 2019. Důvodem je především vnitroregionální poptávka a cesty z USA,“ udává web UK-ETA výsledky za loňský rok. Dokonce subregiony jižní středomořské Evropy překonaly vloni úroveň před pandemií.

Předpověď na rok 2024

Podle webu web UK-ETA se očekává, že mezinárodní cestovní ruch se vrátí na úroveň před pandemií v roce 2024. UNWTO, specializovaná agentura OSN a přední veřejná mezinárodní organizace v oblasti cestovního ruchu, zase odhaduje, že mezinárodní cestovní ruch od roku 2019 poroste o dvě procenta.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama