Největší mešita muslimského západu měla stát v Rabatu. 800 let ale čeká

Největší mešita muslimského západu měla stát v Rabatu. 800 let ale čeká

Foto: Milosk50 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Měla být chloubou muslimského světa, ale osud tomu chtěl jinak. Není ani pojmenována podle nějakého vladaře, jak by se mohlo zdát, nýbrž proto, že stojí v bývalé městské části města Rabatu Hassane. Ta už dnes neexistuje, stejně jako mešita, pro niž byla věž zamýšlena jako minaret.

„Nedokončená" věc má někdy obzvláštní estetický a emocionální náboj, což vědí nejen příznivci klasické hudby. V marockém hlavním městě Rabatu (někdy též Ribátu) se při spatření Hassanovy věže v tomto poznatku ještě utvrdíte, naznačuje encyklopedie 100 divů světa.

Dnes je tato věž pozůstatkem minaretu, který nebyl nikdy dokončen, a je hlavní turistickou atrakcí Rabatu. Nachází se v ní také mauzoleum Mohameda V., bývalého marockého krále, který zde vládl až do roku 1961. Jméno věže ale neoslavuje vládu tehdejšího vladaře. Hassanova se jmenuje proto, že stojí v bývalé městské části Hassane, která už dnes neexistuje, stejně jako mešita, pro niž byla věž zamýšlena jako minaret.

Celý projekt vznikl brzy po založení města ve 12. století - měla být vytvořena největší stavba v zemích Maghrebu čili v bývalých francouzských koloniích na severu a severozápadě Afriky.  Maghreb znamená v arabských jazycích „západní“. Je to tedy region na severu Sahary a západně od Nilu, známý také jako Severozápadní Afrika. Konkrétně sem patří státy Maroko, Západní Sahara, Alžírsko, Tunisko, Libye a více či méně Mauritánie.

„Ve 12. století dal almahadský vládce Yacoub al-Mansour postavit věž Hasan. Záměrem bylo vybudovat největší mešitu muslimského západu. Vládce ovšem zemřel a zůstal jen nedokončený minaret. Impozantní jsou i nově vztyčené sloupy,“ popisuje historii stavby web Mahalo.cz.

Reklama

Opravdu se tehdy stalo to, že po postavení věže byly práce na stavbě mešity přerušeny. Navíc v roce 1755 zničilo zemětřesení rozestavěné zdi a poškodilo i věž. Ta se ale drží a jako solitér tyčí nad hrobkami popsanými arabským písmem.

A tak zde dodnes stojí čtverhranné torzo minaretu s řadou 360 sloupů nikdy nedokončené Velké mešity. Věž je jediným důkazem toho, jak měl největší muslimský svatostánek vypadat. Červenohnědá věž je vysoká 44 metry, ale původně měla dosahovat výšky 70 metrů.

Světové dědictví od svítání do soumraku

Pod záštitou světového dědictví UNESCO jsou obě zmiňované památky ve východní části Rabatu - nedokončená mešita i Mausoleum marockého sultána Mohammeda V., který zemi vládnul od roku 1927 do roku 1955 a udělal z Maroka moderní stát. Uvnitř stavby s bohatě zdobeným interiérem uvidíte pouze mramorovou kobku, na níž se dá shlížet z galerie. 

Mausoleum i prostranství před Hassanovou věží se otevírá za svítání a zavírá za soumraku, mezi 12:00 a 14:00 může být nepřístupné kvůli poledním modlitbám.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama