Za tuto kávu dřív lidé riskovali život. Dnes je pokladem českých babiček
Když se dřív nedala sehnat opravdová káva, lidi to neřešili kafe z automatu – prostě si doma upražili žito. Dneska se k téhle tradici vracíme. A víš co? Má to fakt něco do sebe.
Když kafe nebylo, přišla na řadu žitná náhrada
Za války byla káva prakticky nedostupná – buď nebyla vůbec, nebo byla tak drahá, že si ji mohla dovolit jen hrstka lidí. A tak začali experimentovat. Němci si třeba dělali náhrady z praženýho žita, ječmene nebo i z obyčejných žaludů.
U nás to bylo podobný. Lidi si doma sušili a pražili žito nebo směsi z různých druhů obilí. Nešlo ani tak o to, že by to chutnalo stejně jako káva – spíš šlo o ten rituál, tu chvíli klidu. A i když to bylo často načerno a potají, bylo to něco, co spojovalo lidi.
Babičky ji mají dodnes rády. A ví proč
Dnešní doba jede na kofeinu – energy drinky, espresso, cold brew… ale naši prarodiče si pořád dávají svoji „obilnou“ klasiku. A není to jen ze zvyku. Tahle káva totiž neobsahuje kofein, takže nezatěžuje srdce, a ještě má pár bonusů navíc.
Podle článku na Medical News Today má žito spoustu vlákniny a antioxidantů, což může pomoct třeba s trávením nebo cholesterolem. Navíc je to čistě přírodní záležitost – žádný barviva, žádný E-čka. Jen opražený zrno a voda.
Z TikToku rovnou do hrnku
Možná si říkáš, že to je prostě „nápoj pro důchodce“, ale hele – tahle retro věc se vrátila do módy. Mladí ji objevujou znovu, hlavně díky trendům kolem zdravýho životního stylu. Na TikToku najdeš tuny videí, kde lidi ukazujou, jak si dělají „kafe“ z žita a servírujou ho jak z fancy kavárny.
Stylový hrníčky, latte art a místo mléka třeba ovesný nebo kokosový. Jo, není to úplně kafe, ale ten vibe to má.
Chceš si to zkusit? Jde to jednoduše
Recept je super easy. Vezmeš žitný zrno, nasypeš ho na suchou pánev a opražíš dozlatova. Pak to rozemeleš – třeba v mlýnku na kávu – a zaleješ horkou vodou. Hotovo. Můžeš přidat med, trochu skořice, nebo mlíko, jak ti chutná.
Závěrem? Je fajn se někdy vrátit ke kořenům
Žitná káva je tak trochu návrat do minulosti, ale zároveň to dává smysl i dnes. Je to levný, jednoduchý, zdravý a trochu nostalgický. Neříkám, že si máš zrušit espresso, ale třeba tě tohle překvapí. Minimálně tím, že ti to doma zavoní jako u babičky v kuchyni.