Předpony s/z a česká gramatika: Vyzkoušejte si, jak dobře je ovládáte

Předpony s/z a česká gramatika: Vyzkoušejte si, jak dobře je ovládáte

Foto: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Gramatika a obzvláště ta česká dělá řadě lidí vrásky na čele i dnes. Kde napíšeme tvrdé y a kde zvolíme naopak měkké i, kam napíšeme čárku ve větě nebo tolik nenáviděná předpony s/z.

Nejrůznější poučky pro psaní předpon s/z, které se nám s určitou vehementností snažili natlouct ve škole, si již většina z nás dávno nepamatuje. Většina slov nám natolik zautomatizovala, že v jejich psaní zkrátka chyby neděláme. Čas od času ale přeci jenom můžeme u některého slova zaváhat. Pojďme si společně zopakovat základní poučky, které vám zaručeně pomohu. Své nabyté zkušenosti si můžete následně vyzkoušet třeba v našem kvízu, který je právě na problematiku těchto předpon zaměřen.

V případě předpon s, z je zapotřebí si vždy nejprve uvědomit, co dané slovo vyjadřuje. Na základě tohoto uvědomění je už následně poměrně snadné na základě pouček slovo správně dopsat.

Předpona S

·         Směr dohromady, dovnitř, k sobě

Pokud sloveso vyjadřuje směr dohromady, dovnitř nebo třeba k sobě, vždy v takovém případě použijeme předponu „s-“. Typickými příklady mohou být například slovesa sbíhat, shromáždit se, seskupit, spřátelit se.

·         Shora dolů, z povrchu pryč

Reklama

Předponu „s-“ použijeme i v případech, kdy se jedná o směr shora dolů nebo z povrchu pryč. Pro příklad můžeme uvést sloveso setřít, skrojit, spláchnout atd.

·         Zmenšení objemu

V posledním případě se jedná o slovesa, která značí zmenšení objemu (shnít, scvrknout se, shořet atd.)

Předpona Z

Předpona „z-“ tvoří z nedokonavých sloves slova dokonavá. Využíváme jí u sloves, kde pomocí této předpony vznikají slovesa dokonavá (zdůvodnit, zhudebnit, zpřísnit).

Předpona s/z

Nakonec je zapotřebí zmínit i variantu, kdy mohou slova existovat v obou variantách, ale zároveň mají jiný význam (sjednat, slézat, slíbat atd.)

Kvízové otázky

Kvíz se skládá z deseti otázek, kdy vždy jedna odpověď je správná. Na konci najdete vyhodnocení se správnými výsledky.

Jak jste si v kvízu vedli? Zvládli jste všechny odpovědi na výbornou, nebo vám některé otázky zamotaly hlavu? Nebylo to zase tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo, že ano?

Reklama
Zdroje článku:
Reklama