Letní dobrodružství v socialistickém Československu: Chaty, kempy, tábory a cesty do Jugoslávie

Letní dobrodružství v socialistickém Československu: Chaty, kempy, tábory a cesty do Jugoslávie

Foto: AlexLipa / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Léto v dobách socialismu mělo svou jedinečnou atmosféru, na kterou mnozí nostalgicky stále vzpomínají. Nemohlo se moc cestovat do zahraničí, a tak lidé svůj volný čas trávili především v samotném Československu. Jaké letní dovolené byly ty nejpopulárnější a jaké jim poskytovaly únik z každodenního stereotypu?

Rekreace ROH: Dovolená pro pracující

Rekreace ROH neboli Revoluční odborové hnutí bylo jednou z oblíbených forem, jak trávit letní dovolenou v Československu. Tato forma organizované rekreace totiž byla dostupná téměř pro každého zaměstnance, který pracoval ve státních podnicích.

Ubytování bylo pro zaměstnance levnější a bydlelo se v jednoduchých dřevěných chatkách nebo v penzionech či hotelech, které byly umístěné často v atraktivních lokalitách jako jsou Krkonoše, Beskydy nebo Šumava. Tyto rekreační pobyty nabízely i organizované výlety, sportovní turnaje nebo kulturní večery. Mnohdy byly ale kapacity ubytovacích zařízení tak plné, že se na všechny nedostalo, a lidé tak museli hledat další možnosti rekreace.

Kempy: svoboda pod stanem

Touto možností se tak stávaly často kempy, které byly rozeseté po celém Československu, a lidé je rádi využívali. Táboření se stanem však bylo povolené prakticky kdekoli, u rybníka i na louce, a poskytovalo pocit svobody a dobrodružství. Každý si navíc rád opekl buřt na ohýnku, zazpíval si s kytarou a vykoupal se v rybníce.

Chaty a chalupy: útěk na venkov

Oblíbenou příležitostí jak trávit léto byly často i chaty a chalupy. Zejména od konce 60. let začali lidé kupovat malé chaty, které si postupně přestavovali na svá letní a víkendová sídla. Chalupaření tak často nebylo jen o odpočinku, ale také o práci na zahradě a domě. Dodnes tak mnozí stále jezdí na chalupy, které jejich dědečkové a babičky koupili právě v období socialismu.

Letní tábory dětí: dobrodružství v přírodě

Pro děti pak byly přes léto organizovány pionýrské tábory v přírodě. Nejčastěji se spalo ve stanech nebo dřevěných chatkách a program táboru byl vždy pečlivě naplánovaný. Zahrnoval sportovní aktivity, rukodělné práce, orientaci v přírodě nebo se děti učily, jak postavit stan, zapálit oheň nebo střílet z luku. Nechyběly ani večerní táboráky a strašidelné bojovky, na které mnozí dnes už nostalgicky vzpomínají.

Dovolená v Jugoslávii: dotek moře

Cestování nebylo v době socialismu jednoduché, ale mohli jste získat povolenku na výjezd do bývalé Jugoslávie k moři nebo alespoň k Balatonu. Nejčastěji se cestovalo autem nebo s cestovní kanceláří autobusem. Mnohým se tak splnil sen vidět krásné pláže, čisté moře a užít si alespoň trochu „exotiky.“ Pro mnoho rodin to byla také příležitost, jak zažít trochu jinou kulturu, ochutnat jídla, která u nás nebyla běžná a přivést si domů netradiční suvenýry v podobě mušlí nebo olivového oleje.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama