Maják Svörtuloft: Oranžový strážce černých lávových útesů na konci světa

Maják Svörtuloft: Oranžový strážce černých lávových útesů na konci světa

Foto: Bjorn.thorvaldsson.is / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Místo, kde se zastavila láva, můžeme pojmenovat tento nehostinný kousek světa. Na poloostrově Snæfellsnes na západě Islandu se nachází maják Svörtuloft a kilometry dlouhé černé útesy. Místo je oblíbené pro své působivé skály, domorodé papuchalky a krásný vodopád Bjarnarfoss.

Celý poloostrov Snæfellsnes nabízí neuvěřitelně krásnou přírodu a zajímavé lokace, které stojí za návštěvu. Svörtuloft, vodopád Bjarnarfoss a sopka Snæfellsjökull jsou jen některé z mnoha okouzlujících míst k objevování na tomto úžasném poloostrově.

Na nejzápadnějším cípu poloostrova Snæfellsnes na západě Islandu se nachází maják Svörtuloft a čtyři kilometry dlouhý útes. Místo je nejpříhodnější navštívit za klidného počasí a odlivu. Návštěva této černé lávové stěny poskytuje v letní sezóně úchvatný výhled. Tmavé lávové útesy přitahují množství turistů z celého světa po celý rok, přesto si zde užijete klidu a opuštěné dálavy.

Vzhledem k výšce útesu a nebezpečí s ním spojeným byl před několika lety instalován vyhlídkový panel, aby si návštěvníci mohli bezpečně užít malebnosti celého okolí. Pojmenování v překladu Černý strop dostala lokalita kvůli útesům z černé lávy. Její tok se na tomto místě nezastavil, dokud nedosáhl studeného moře.

Nepřehlédnutelný oranžový maják Svörtuloft je známý také pod názvem Svörtuloftaviti. Betonová, 12,8 metru vysoká kontrastní stavba byla uvedena do provozu v roce 1931. Je nástupcem prvního železného tyčového majáku, postaveného v roce 1914, který erodoval.​ Na Islandu najdete asi 14 míst se stejným názvem Svörtuloft.

Láva na těchto útesech vypadá, jako by byla rozřezána a vytvořila dlouhé strmé stěny. Pokud místo navštívíte mezi květnem a srpnem, můžete zde být svědky života mnoha mořských ptáků, jako jsou například veselí papuchalkové, alkouni tlustozobí, kormoráni chocholatí a další, kteří vám budou létat nad hlavami. V tmavých vodách lze často zahlédnout i největšího dravého delfína – kosatku dravou, zvanou „velryba zabiják“.

Reklama

Pokud se chcete dostat na Svörtuloft, můžete se tam snadno dostat z Reykjavíku po okružní silnici č. 1 a následně po silnici č. 54.

Pokud se chystáte na výlet na poloostrov Snæfellsnes, doporučuje se také navštívit vodopád Bjarnarfoss, který se nachází na jižní straně poloostrova. Ten padá z výšky 80 metrů a je obklopen zelenými mechovými poli a čedičovými skalami. Vodopád je viditelný i ze silnice 54 a nabízí úchvatný pohled na okolní hory.

Dalším zajímavým místem na poloostrově Snæfellsnes je ledovcem pokrytá sopka Snæfellsjökull, která se nachází ve stejnojmenném národním parku. Je viditelná z Reykjavíku a je jedním z vrcholů poloostrova.

Reklama
Reklama