Náhodný objev, který navždy změnil naše kuchyně

Náhodný objev, který navždy změnil naše kuchyně

Foto: Goodluz / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V roce 1945 pracoval americký inženýr Percy Spencer pro společnost Raytheon na vývoji radarových technologií, které měly být využity během druhé světové války.

Obsah článku
  1. Od radaru k mikrovlnné troubě
  2. Mikrovlnka a změna stravovacích návyků
  3. Výhody a nevýhody mikrovlnné trouby
  4. Jedna rozteklá tyčinka...

Při testování magnetronu, klíčového komponentu radaru, si všiml, že se mu v kapse roztekla čokoládová tyčinka. Tento jev ho zaujal natolik, že začal provádět další experimenty. Když umístil popcornová zrna do blízkosti magnetronu, začala pukat. Následně se pokusil ohřát vejce ve skořápce, a ta explodovala. Spencer pochopil, že mikrovlnné záření generované magnetronem dokáže rychle ohřívat jídlo.

Od radaru k mikrovlnné troubě

Společnost Raytheon rychle rozpoznala potenciál tohoto objevu a v roce 1947 představila první komerční mikrovlnnou troubu nazvanou Radarange. Toto zařízení však bylo obrovské, měřilo téměř dva metry na výšku, vážilo přes 300 kilogramů a stálo několik tisíc dolarů. Navíc bylo nutné ho chladit vodou, což omezovalo jeho použití pouze na restaurace a průmyslové provozy. Proto během 50. a 60. let pracovali inženýři na zmenšení a zpřístupnění této technologie. Přelom nastal v roce 1967, kdy společnost Amana (tehdy vlastněná Raytheonem) uvedla na trh první dostupnou domácí mikrovlnnou troubu. Byla sice stále drahá, ale už mnohem menší a praktičtější.

Mikrovlnka a změna stravovacích návyků

S příchodem levnějších a kompaktnějších modelů v 70. a 80. letech se mikrovlnné trouby staly běžnou součástí domácností. Zásadně změnily způsob, jakým lidé připravují jídlo. Rychlý ohřev hotových pokrmů vedl ke vzniku nových typů potravin, od mražených večeří až po instantní popcorn. Mikrovlnky umožnily lidem trávit méně času vařením a více se věnovat jiným činnostem. Vliv mikrovlnné trouby nesahá jen do gastronomie, ale i do vědy. Mnoho kuchařů a potravinářských technologů dnes experimentuje s jejími možnostmi, například při molekulární gastronomii. V medicíně se pak mikrovlnné záření využívá například k sušení laboratorních vzorků nebo sterilizaci. Náhodný objev v laboratoři tak způsobil senzaci!

Rychlý ohřev hotových pokrmů vedl ke vzniku nových typů potravin
Rychlý ohřev hotových pokrmů vedl ke vzniku nových typů potravin | Zdroj: monkeybusiness / Depositphotos

Výhody a nevýhody mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba má řadu výhod, které z ní činí oblíbeného pomocníka v domácnosti. Největším plusem je rychlost ohřevu, jídlo je připravené během několika minut, což šetří čas. Dále je energeticky úspornější než klasická trouba, protože ohřívá pouze potraviny, nikoliv celý vnitřní prostor. Na druhou stranu mají i své nevýhody. Neumožňují rovnoměrné propečení jako klasická trouba a některé potraviny mohou ztrácet texturu a chuť. 

Jedna rozteklá tyčinka...

Mikrovlnná trouba je důkazem toho, že i náhodné objevy mohou změnit svět. Díky zvědavosti Percyho Spencera a technologickému pokroku se z velkého, těžkopádného zařízení stal nenahraditelný pomocník v každé domácnosti. Až si příště ohřejete oběd nebo připravíte popcorn, vzpomeňte si na čokoládovou tyčinku, která to všechno odstartovala.

Reklama
Reklama