Který nápoj na palubě nutí letušky obracet oči v sloup

Který nápoj na palubě nutí letušky obracet oči v sloup

Foto: svitlanahulko85.gmail.com / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vysoko nad mraky se rychle dostaví hlad a žízeň. Proto je u většiny leteckých společností zvykem podávat jídlo a pití. I když v ekonomické třídě na krátkých letech již nejsou zdarma, káva, nealkoholické nápoje nebo dokonce alkoholické nápoje z vozíku jsou vítanou službou - a pro leteckou společnost zdrojem příjmů.

Než jste začali číst tento článek, pravděpodobně jste netušili, nebo jen velmi málo, že ne každý požadavek cestujících je pro palubní personál stejně příjemný. A to i v případě, že to letuška nedá najevo vůbec či jen nepatrně, neochotně podává jeden druh nápoje, informuje web HNA.de.

Nad čím kroutí letušky hlavou

A není to ten, který asi podezříváte: rajčatový džus. Ten si někteří cestující rádi právě na palubě letadla objednávají, protože jako zeleninová šťáva je méně kyselý, a tudíž pro žaludek snesitelnější než některé ovocné šťávy.

Posádka nemá problém ani s alkoholickými nápoji, pokud je cestující konzumuje s mírou.

Ve skutečnosti se nepopulárním stává jeden poměrně „nevinný“ nápoj: tzv. dietní cola či někdy nazývaná cola light. Tento kofeinový, ale prakticky nekalorický nealkoholický nápoj při nalévání obzvlášť silně pění. „Naplnění sklenice trvá opravdu celou věčnost," uvedla letuška jedné z velkých leteckých společností pro cestovní portál Travelbook: „Za stejnou dobu jsem si nalila dva nebo tři jiné nápoje, jako je káva, čaj a džus."

Reklama

Pění obzvlášť dlouho. Obsluha také

Zejména v plně obsazené ekonomické třídě prý každá takováto cola zpomaluje rychlý servis od první do poslední řady. Kofeinový nápoj údajně ještě více pění na ledu. Citovaná letuška má ale v rukávu jeden trik: „Když nejdřív naliju colu a pak přidám led, pění méně, takže to vždycky dělám takhle."

Proč právě nízkokalorická verze coly způsobuje tolik potíží a zdržuje, zatímco s podobnou colou očividně není takový problém? Zřejmě v tom hraje roli vyšší obsah oxidu uhličitého.

„Dietní cola přišla pompézně na trh v létě 1982, ale pak, v roce 2005, přišla Coke Zero. Někdo v laboratořích coly chtěl vyrobit dietní nápoj, který by chutnal více jako „plnotučná“ Coca-Cola,“ popisuje Gael Fishingbauer-Cooperová na webu Taste of home.

Diet Coke i Coke Zero mají nulový obsah cukru a počet kalorií a seznamy složek jsou také podobné. Oba se skládají ze sycené vody, karamelové barvy, kyseliny fosforečné, benzoátu draselného, ​​aspartamu, přírodních příchutí a kofeinu. V Coca-Cole Zero chybí dvě složky: citrát draselný a acesulfam draselný. Dietní cola obsahuje naproti tomu jednu složku, která v Coca-Cole Zero není: kyselinu citronovou, uvádí Fishingbauer-Cooperová.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama