„99 % rodičů se ve svých dětech mýlí“ aneb Personalisté radí, jak se stát hráčem NHL

„99 % rodičů se ve svých dětech mýlí“ aneb Personalisté radí, jak se stát hráčem NHL

Foto: serrnovik / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

NHL je výběrová organizace, která přijímá pouze ty nejlepší sportovce, kteří se snaží o kariéru profesionálních hokejistů. Personalistický web Indeed Carier Guide představuje několik kroků, které vám nebo vašim dětem mohou pomoci získat místo v týmu NHL.

V našem článku Tři čeští hokejisté v TOP 100 výdělků v NHL. Pod miliardu a půl nejdou, Pastrňák bral astronomickou částku jsme psali o příjmech elitních hokejistů v severoamerické Národní hokejové lize, mezi které samozřejmě patří i několik českých hráčů. Pokud máte v rodině nadaného mladého hokejistu, nechte se inspirovat zkušenými personalisty, kteří jednoduše popisují vhodný postup k vysněné metě v NHL.

Začněte hrát brzy

Většina dnešních hráčů NHL začala hrát hokej v mladém věku. Zejména v severních oblastech USA jsou oblíbené dětské hokejové ligy. Tyto ligy učí děti základům hry a týmové spolupráci a komunikačním dovednostem, které jsou pro tento sport nezbytné. I když to není nutnost, hraní hokeje v dětství vám může poskytnout výhodu v profesionální hře.

Hrajte hokej na střední škole nebo na hokejové akademii

Hráči hokeje na střední škole obvykle rozšiřují to, co se naučili v dětství, a dále rozvíjejí své dovednosti. Mohou se například naučit složitější herní techniky, tréninkový režim, které jim umožní pokročit nad rámec základních schopností. Dobré výkony na střední škole mohou také pomoci upoutat pozornost náborářů z vysokých škol, vyhledávající středoškolské sportovce, kteří by mohli mít dobré výsledky na vysokoškolské úrovni. V některých případech NHL draftovala nejlepší středoškolské hráče ještě před jejich nástupem na vysokou školu.

Brzké ranní tréninky před začátkem školy jsou v mládežnických hokejových ligách běžné.

Mládežnický hokej - vystřízlivění

„S přibývajícím věkem se v hokeji zvyšuje konkurence a ti, kteří už nemají rádi tlak na reprezentační týmy nebo boj o místa v nich, rychle ztrácejí zájem o další kariéru. To je věk, kdy rodiče začínají věřit, že z jejich dítěte se stane hvězda NHL. Statistiky ukazují, že tito rodiče se v 99 % případů mýlí. Podle odhadů je celkový počet hráčů, kteří kdy hráli NHL, hluboko pod 10 000, což je neuvěřitelné, když uvážíme, že NHL je stará 104 let," hasí prvotní nadšení rodičů mladých hokejistů server Hockey Skills Training.com.

Do NHL se člověk nedostane jen tak, cestu si tam musí zasloužit.

Připojte se k vysokoškolskému hokejovému týmu nebo juniorské lize

Mnoho studentů usiluje o místo v týmech I. divize National Collegiate Athletic Association (NCAA), ale je možné, aby hokejista vynikl i na menší škole. Vysokoškolské hokejové týmy nabízejí pracovitým a talentovaným hráčům možnost předvést se na celostátní úrovni. Tito hráči se naučí ještě více o hokeji a získají dostatečné zkušenosti a praxi, aby mohli na konci své vysokoškolské kariéry hrát na profesionální úrovni. Hráči, kteří vynikají na vysoké škole, někdy vstupují do draftu NHL ihned po ukončení studia.

Reklama

V Kanadě mohou hráči usilovat o pozici v týmu juniorské ligy také již od 16 let. Kanadská hokejová liga se skládá z Ontario Hockey League, Quebec Major Junior Hockey League a Western Hockey League. Každá z těchto regionálních lig vyhledává hráče pro své týmy. Týmy je pak povolávají na aktivní soupisky nebo na chráněné seznamy, které týmům umožňují nárokovat si práva na hráče, kteří ještě rozvíjejí své dovednosti v nižších ligách.

Opakované studie dávají pouze 5% šanci talentovaným juniorům udělat kariéru v NHL.

Získat draft do NHL

Hráči, kteří tvrdě pracují a osvědčí se na ledě, mají šanci získat místo v NHL, ať už hned po ukončení studia na vysoké škole, nebo po několika letech v nižších ligách. NHL pořádá každý rok draft a týmy si vybírají hráče na mezinárodní úrovni nebo v rámci USA ze středních a vysokých škol a juniorských lig. Pokud nejste draftováni hned, můžete pokračovat v juniorském nebo univerzitním týmu, což vám umožní zlepšit dovednosti a připravit se na další draft.

Vstup do nižší ligy „na farmě“

Dvě základní nižší hokejové ligy, známé také jako farmářské ligy, jsou v USA American Hockey League a ECHL, dříve East Coast Hockey League. Pro některé hráče mají nižší ligy mnoho výhod, například získat roční plat a zdokonalit se, aby byli pro týmy NHL atraktivnější a cennější. Jednotlivé týmy v NHL často pravidelně povyšují talenty z nižších lig, někdy dokonce uprostřed sezóny, pokud potřebují hráče s určitými přednostmi nebo treněři chtějí obměnit soupisku.

Oddanost hře začíná dlouho předtím, než si to vůbec uvědomíme.

Povýšení do NHL

Pro hokejisty v AHL a ECHL je posledním krokem k tomu, aby se stali hráči NHL, postup do nejvyšší ligy. Toho můžete dosáhnout tak, že zapůsobíte na trenéry nižších lig i na skauty NHL, kteří věří, že jste připraveni hrát v NHL. O tom, zda je hráč připraven, rozhoduje řada faktorů, včetně úrovně dovedností, fyzické zdatnosti, psychické a fyzické odolnosti a dalších.

Reklama
Reklama