Nečekaný hit českých restaurací: Starý recept našich babiček se stal luxusní delikatesou za stovky korun

Nečekaný hit českých restaurací: Starý recept našich babiček se stal luxusní delikatesou za stovky korun

Foto: stockfotocz2 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká kuchyně je plná výtečných receptů, které mají svou oblibu jak v Čechách, tak v zahraničí. Česká jídla se dají charakterizovat tím, že jsou chutná, vydatná a připravovaná z kvalitních surovin. Mnoho zapomenutých receptů našich babiček se dnes stává v restauracích luxusní delikatesou.

Obsah článku
  1. Kulajda
  2. Králík

Původní recepty našich babiček, které si zakládaly na zpracování základních surovin a jednoduchosti, se dnes vracejí a dobývají ty nejlepší restaurace. Základem české kuchyně jsou často brambory, cibule, česnek a poctivé maso. Výjímkou nejsou ani pekařské výrobky, které se těší své slávě. Tradiční buchty, frgály, záviny nebo koláče jsou dodnes populární a setkáme se i s novým moderním pojetím těchto starých receptů.

Tradiční česká jídla jako je svíčková na smetaně, řízek, španělský ptáček nebo guláš byly vždy populární, my se však zaměříme na jídla, o která ještě před malou dobou nebyl velký zájem.

Kulajda

Kulajda je velmi starým receptem, dřív se jednalo převážně o jídlo chudých, které se připravovalo z dostupných a hlavně levných surovin, zejména pak z brambor. Nyní se tradiční staročeská kulajda opět vrací do restaurací. Tradiční kulajda byla vždy připravována z brambor, vajec, smetany, hřibů a hlavně kopru, který kulajdě dodává autentickou chuť. 

Nyní se setkáváme s tím, že bývá tento tradiční recept upravován do modernějších podob. Hřiby mohou nahradit lanýže, používá se nejkvalitnější smetana, avšak tradiční suroviny jako brambory, vejce a kopr byly zachovány. 

Kulajdu si dnes můžete vychutnat v mnoha restauracích, které se zaměřují především na českou kuchyni. Skvělou možností je pak si vychutnat kulajdu v rámci odpoledního menu. Tradiční kulajdu si také můžete připravit doma, bude vám na to stačit několik základních surovin a její příprava vám nezabere moc času.

Králík

Králík byl kdysi považován za jídlo chudých, jelikož ho měla téměř každá rodina. Nyní je však jeho dostupnost značně nižší a jeho maso je velmi drahé. Proto se s ním setkáme také v dražších restauracích, kde takové jídlo stojí až několik set korun. Králíčí maso se dá připravit na mnoho způsobů a spolu se zvěřinou se dá považovat za další tradiční recept, který se dnes stává delikatesou. 

Typickým receptem je králík na smetaně podávaný s bramborovým knedlíkem a kořenovou zeleninou. Oblíbená je také verze s karlovarským knedlíkem. Králičí maso je nejlepší péct, tudíž je jeho příprava náročnější a delší a obecně se jedná o tužší maso.

V české gastronomii najdeme celou řadu receptů, které znaly naše babičky a nyní se postupně vracejí do jídelních lístků těch nejlepších restaurací. Příkladem toho může být výše zmíněná kulajda nebo králík na smetaně.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama