Čaj: Říká se mu „Nejlepší lékař lidského těla“. Nápoj, který neobsahuje žádné cizorodé přísady. Jeho terapeutická hodnota je nevyčíslitelná

Čaj: Říká se mu „Nejlepší lékař lidského těla“. Nápoj, který neobsahuje žádné cizorodé přísady. Jeho terapeutická hodnota je nevyčíslitelná

Foto: AlekseyPatsyuk / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Popularita a obliba nejrozšířenějšího nápoje světa má svůj základ v jeho medicínské hodnotě, nejen v příjemné chutí a stimulačních účincích. Historie nápoje říká, že jeho léčebné účinky byly známy již ve starověké Číně, kde má pití čaje svůj původ.

Ve staré čínské literatuře, datující se do období 200 let před Kristem až po rok 8 našeho letopočtu, je čaj popisován jakožto příjemný nápoj, který přináší dlouhověkost, upravuje zažívání, čistí dýchací cesty, povznáší mysl, ulevuje bolestem hlavy a je doporučován jako lék na mnoho dalších onemocnění, uvádí se v publikaci Filozofické fakulty Univerzity Karlovy s názvem Ceylon mezi Východem a Západem.

Terapeutická hodnota čaje, rozpoznaná a přijímaná před mnoha staletími v Číně, se postupně stala známou i v dalších zemích Východu a poté i Západu. První písemné zmínky o čaji zaznamenané v Londýně v roce 1660, zdůrazňují u čaje jeho medicinální vlastnosti a léčebné účinky. Ve známé knize „Vše o čaji”, kterou napsal pan W. H. Ukers, je čaj popisován a oslavován takovými výrazy, jako například „božský elixír“, „nejlepší lékař lidského těla“, „božský lék“, „nápoj zdraví“, „exotický všelék“, atd.

Čaj neobsahuje žádné cizorodé přísady. V průzkumech prováděných ve Velké Británii byl nejoceňovanějším nápojem mezi nealkoholickými nápoji.

Národní medicínské a hygienické instituce USA, Velké Británie, Německa, Japonska, Izraele, Norska, atd., rovněž prováděly výzkumy nutričních a farmakologických složek čaje. Podle jejich výzkumů je čaj nejprospěšnějším a nejvhodnějším nápojem na světě.

Posilující tein

Nutriční a farmakologická hodnota čaje náleží jeho chemickým složkám prospěšným lidskému zdraví. Z nich jsou nejdůležitější tein a polyfenolické frakce, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Složka tein stimuluje centrální nervový systém a dýchací centra. Dalším pozitivním efektem teinu je odstranění únavy, zvýšení pozornosti a lepší zažívání.

Nadměrné požívání teinu, které by mělo na lidský organismus negativní vliv nepřipadá díky kombinaci s polyfenolickými látkami z čaje v úvahu. Tyto látky mají na lidský organismus mnohostranný pozitivní vliv.

Mimořádně všestranné polyfenoly

Běžný šálek čaje obsahuje okolo 1000 měrných jednotek čajových polyfenolů, přírodních antioxidantů s mimořádnými vlastnostmi. Katechinová složka čajových polyfenolických látek prokázala schopnost potlačovat nárůst koncentrace cholesterolu v krvi, snižovat vysoký krevní tlak, redukovat obsah glukózy v krvi, zabraňovat kardiovaskulárním chorobám a udržovat zažívací ústrojí v optimálním stavu. Polyfenolické látky čaje rovněž podle vědeckých zdrojů snižují životnost virů chřipky.

Rakovina se ho bojí

Vědecky se zkoumala i role čaje v oblasti snižování rizika rakoviny. Vědci mají za to, že katechinové složky v čaji mohou hrát v tomto ohledu důležitou úlohu. Tato problematika se intenzívně studuje.

Brzdí rozvoj zubního kazu

Běžný šálek čaje obsahuje přibližně jednou měrnou jednotku fluoridů, které napomáhají prevenci zubního kazu. Tato koncentrace fluoridů má na zubní kaz profylaktický vliv.

Dodá minerály, vitamíny, málo kalorií

Nutriční hodnota čaje, kromě toho, že je nízkokalorickým nápojem, spočívá v jeho obsahu minerálů. Čaj obsahuje mangan, hořčík, zinek, sodík, atd. Čaj rovněž obsahuje vitamini B, E a K. Vitamin P, který byl poprvé objeven právě v čaji, má vliv na zpevňování kapilár krevního řečiště. Čaj má rovněž antibakteriální vlivy. Jeden šálek čistého čaje pravidelně ráno má pozitivní vliv na střevní peristaltiku.

Jen čistý je ten pravý

Výše uvedená fakta platí pro čistý čaj. Přídavky jiných látek, např. cukru, mléka či potravinářských vůní mohou terapeutickou a léčebnou hodnotu čaje snižovat.

Reklama
Reklama