Objev kokainu v mumifikovaných mozcích odhaluje počátky užívání drog v Evropě již v 17. století

Objev kokainu v mumifikovaných mozcích odhaluje počátky užívání drog v Evropě již v 17. století

Foto: fotomaximum / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci objevili stopy kokainu v mozcích mumifikovaných těl ze 17. století. Tento fascinující nález poskytuje nové poznatky o počátcích užívání této drogy v Evropě a o určitých spojitostech s tehdejší společností.

Objev kokainu v mumifikovaných mozcích odhaluje počátky užívání drog v Evropě již v 17. století

Nedávné objevy kokainu v mozcích dvou mumifikovaných těl ze 17. století v italském Miláně přinášejí revoluční pohled na historii užívání drog v Evropě. Dlouho se předpokládalo, že kokain byl v Evropě poprvé použit až na konci 19. století, kdy ho slavný psychoanalytik Sigmund Freud prosazoval jako prostředek na posílení psychické aktivity a léčbu závislostí. Nové nálezy ovšem tuto časovou osu výrazně posouvají.

Kolumbijské spojení s Evropou

Je známo, že kokain pochází z listů keře koky, který roste především v Jižní Americe. O přítomnosti kokainu v Evropě se však v této době neuvažovalo. Evropští objevitelé, jako byl Kryštof Kolumbus, přivezli z Ameriky do Evropy mnoho exotických rostlin a výrobků, ale koka mezi těmito „oficiálními“ dovozy nebyla. Výzkum Armentanova týmu naznačuje, že kokain mohl do Evropy dorazit nelegálně, a to prostřednictvím obchodních cest nebo jinými způsoby, které nejsou zatím plně známy.

Co však nelze kvantifikovat, je přesné množství látek v oběhu při smrti, protože rozklad může koncentrovat nebo ředit složky mozku v závislosti na příliš mnoha faktorech.

Vliv mělo i otrokářství

Dalším možným vysvětlením je spojitost s otrokářstvím, kdy mohly být rostliny z Jižní Ameriky přivezeny evropskými námořníky či obchodníky, kteří hledali nové komodity k obchodu. Užívání koky bylo mezi jihoamerickými domorodci velmi běžné a mohlo se snadno rozšířit i mezi Evropany.

Mumifikace a stopy kokainu

Jedním z klíčových aspektů výzkumu je samotná technika mumifikace, díky níž se mozky zachovaly v tak dobrém stavu, že bylo možné identifikovat přítomnost kokainu. Mumifikace v kryptách byla v 17. století běžnou praxí pro členy klášterních řádů, šlechtice a vysoce postavené osobnosti. To, že se právě v takto uchovaných tělech našly stopy kokainu, může naznačovat, že jeho užívání bylo rozšířené i mezi vyšší společenskou vrstvou.

Otázkou zůstává účel použití kokainu

Navzdory tomu, že historické dokumenty o užívání kokainu v Evropě ze 17. století prakticky neexistují, tento nález přináší důležitý důkaz o jeho přítomnosti. Další výzkumy se nyní zaměří na zjištění, zda byly kokainové substance používány výhradně za náboženskými či léčebnými účely, nebo se jednalo čistě o rekreační drogu.

Nový pohled na historii

Nález kokainu v mumifikovaných mozcích otevírá nové otázky týkající se mezikontinentálních obchodních a kulturních výměn v období renesance a baroka. Tento objev mění způsob, jakým chápeme užívání drog v Evropě a poskytuje nový náhled na tehdejší společenské, kulturní a náboženské zvyky.

Reklama
Reklama