Obrovská změna v české gastronomii: Restaurace začínají nabízet tradiční jídla, která byla po desetiletí zapomenuta
Tradiční česká kuchyně je velice oblíbená, a to nejen u domácích obyvatel, ale také u zahraničních turistů. Velice známá jídla, která zná každý, jako je řízek s bramborem, španělský ptáček nebo velmi oblíbená svíčková na smetaně už nikoho dnes nepřekvapí.
Česká gastronomie v současnosti prochází významnou změnou. Kromě zahraniční kuchyně jako je italská, francouzská nebo řecká se začínají do českých kuchyní vracet i tradiční dávno zapomenuté pokrmy.
Staročeská kuchyně
Staročeská kuchyně se vyznačuje zejména jídly, která byla vyráběna z lokálně dostupných surovin. Zejména pak z brambor, mouky, cibule. Velmi časté jsou pak pekařské lahůdky jako buchty a štůrdly. Příkladem může být například Prachanda, která se vyrábí z mouky a nadrcených hrušek. Nebo například cihličky. Cihlička je buchta, která je plněná švestkami a vyznačuje se dokonale rovným povrchem.
Pečené řepánky
Staročeský recept na řepánky bychom si dnes dokázali představit v tradiční skanzenu. Avšak i tento pokrm se dnes vrací do restaurací. Čím si ale získává svou oblibu?
Jedná se o tradiční vydatný a sladký pokrm. Základem řepánků je klasické těsto, dále se přidává čerstvý mák, cukrová řepa a na dochucení také drcené ořechy. Jedná se o ideální náhradu za tradiční kynuté knedlíky. Pečené řepánky jsou jasným důkazem, že naši předci uměli využít každé plodiny.
Pokud máte o tento dávno zapomenutý pokrm zájem, tak doporučujeme se zaměřit na restaurace, které se věnují primárně staročeské kuchyni. Jestli si však chcete toto jídlo připravit sami, tak budete potřebovat cukrovou řepu. Ta se běžně v obchodech neprodává, ale dá se sehnat od farmářů, kteří prodávají kilo za přibližně 20 Kč.
Staročeská uhlířina
Jak už samotný název napovídá, tak se jedná o tradiční jídlo, které připravovali naše babičky, nebo ještě jejich babičky. Jídlo má dlouhou historii, která by nás zavedla až do středověku. Jídlo se připravuje z brambor a těstovinových noků. K jídlu se nejčastěji přidává osmažená cibulka a nakrájená slanina.
Kde se recept vzal
Jídlo bylo už ve středověku připravované pro uhlíře. Uhlíř byl člověk, který pálil v lesích dřevo. Práce to byla velice fyzicky náročná, tudíž jídlo muselo být syté. Rovněž je toto jídlo z vyráběno z dostupných a levných surovin, což bylo kdysi základem.
Uhlířinu najdete pouze v několika málo restauracích v České republice, které se zaměřují na staročeskou kuchyni. Pokud si tento recept chcete připravit sami doma, tak vám na něj bude stačit pouze několik základních surovin a příprava jídla vám moc času nezabere.