Šokující pravda o rajčatech: Surovina, která může být vašemu zdraví nebezpečná

Šokující pravda o rajčatech: Surovina, která může být vašemu zdraví nebezpečná

Foto: fotokostic / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pro rajčata najdeme četná využití v teplé i studené kuchyni. Nicméně mohou způsobit velkou neplechu, pokud se jimi přiotrávíme. Rajčata, stejně jako brambory či jiné lilkovité rostliny, obsahují solanin, alkaloid, který nám v menší míře neubližuje. Jak poznat špatná rajčata?

Obsah článku
  1. Hlavní problém je solanin
  2. Pozor na plody s patogeny
  3. Pesticidy nás také dokážou potrápit
  4. Buďte opatrní – rady, které pomohou vyhnout se konzumaci těchto rajčat

Hlavní problém je solanin

Solanin je alkaloid, který se vyskytuje ve všech lilkovitých rostlinách. Mimo rajčat například také v bramborách. V rajčatech se, stejně jako v ostatních plodech lilkovitých rostlin, vyskytuje jen v minimálním množství a plní úlohu ochrany před škůdci. Pro nás je ve stopovém množství neškodný, avšak pokud ho rajče vyprodukuje více, stává se nebezpečným. Vyšší množství solaninu poznáme tak, že plody jsou zelené, nepřipravené ke konzumaci, a také listy a stonky obsahují vyšší koncentraci této látky.

Kdyby se náhodou stalo, že se solaninem otrávíte, zažijete značné problémy trávicí soustavy, hlavně nevolnost, průjem a zvracení, a také vás bude bolet hlava. Abyste se tomuto vyhnuli, jezte pouze zralé plody, které nejsou zelené. Konzumace stonků je velmi nebezpečná.

Solanin, glykoalkaloidní jed nalezený v druzích z čeledi lilkovitých, včetně brambor a rajčat, může způsobit gastrointestinální a neurologické poruchy, pokud je konzumován ve velkém množství,

stojí na stránkách o solaninu zde.

Pozor na plody s patogeny

Rajčata také mohou způsobit řadu onemocnění, pokud jsou v nich přítomny škodlivé bakterie. Nejčastějším onemocněním, které můžete chytit z rajčat, je salmonelóza. Vědci se zaměřili na zjištění, jaká je pravděpodobnost, že se z rajčat nakazíme touto nemocí, a zjistili, že přibližně 1,4% plodů rajčat obsahuje bakterii salmonela. Otravu salmonelózou poznáte podle velmi zvýšené teploty až horečky a symptomy, které jsme zmínili výše, když jsme si rozebírali otravu solaninem. Hrozí těžká dehydratace ve spojitosti s průjmem a někdy je potřeba zavolat si rychlou záchrannou službu.

Nejvíce jsou ohroženi ti, kteří mají oslabený imunitní systém, starší občané a malé děti.

Na druhou stranu, toto video tvrdí, že účinným pomocníkem proti salmonelóze je právě rajčatový sirup, který doplní ztracené vitaminy.

Pesticidy nás také dokážou potrápit

Dalším problémem, který se dá snadno vyřešit důkladným omytím rajčat předtím, než si na nich pochutnáme, jsou pesticidy. Ty chrání rostliny před napadením škůdci. Avšak pokud sníme velké množství rajčat, která neomyjeme, a jsou napuštěna pesticidy, můžeme si zadělávat na značné zdravotní potíže. Čím déle tímto způsobem rajčata jíme, tím je pravděpodobnější, že se to na nás nějak projeví. Konzumace některých pesticidů nám může způsobit rakovinu, neurologické problémy a hormonální poruchy (což může vést k postupné impotenci u mužů a narušení menstruačního cyklu u žen).

Pokud rajčata neomýváte, je vhodné kupovat pouze rajčata od farmářů, u nichž máte jistotu, že pesticidy nepoužívají. Je důležité se předem informovat, jakým způsobem farmáři chrání rajčata před škůdci.

Kromě pesticidů se může stát, že se jednoho dne probudíte a začnete být na rajčata alergičtí. Stát se to může každému v jakémkoli věku. Pokud sníte rajče a začne vás svědit nějaká část těla, máte otoky, bolest břicha nebo vyrážky, jděte na alergologii s podezřením na alergii. Do té doby je vhodné se konzumaci rajčat vyhnout. V krajním případě může konzumace rajčat vyvolat anafylaktický šok, který je životu nebezpečný.

Buďte opatrní – rady, které pomohou vyhnout se konzumaci těchto rajčat

Jak z článku vyplývá, rady, které vám pomohou jíst zdravě a vyhnout se otravě rajčaty, je velmi jednoduchá. V kostce je důležité jíst pouze zralá rajčata a vyhnout se konzumaci stonků a listů. Také se naučte rajčata omývat, pokud to neděláte, a ještě lépe kupujte rajčata, o kterých víte, že během jejich pěstování nebyly použity žádné pesticidy. Dávejte si pozor na případnou alergii. Pokud máte zdravotní problémy, všímejte si, jaké potraviny u vás vyvolávají potravinovou intoleranci.

Jak rajčata skladovat? Je důležité vybrat suché a chladné místo. Správným skladováním se vyhnete kontaminaci patogeny.

Reklama
Reklama