Letem světem spropitným: Jaké dýško byste měli dávat na dovolené? Někde je povinné, jinde zakázané, může vyvolat i nepříjemnosti

Letem světem spropitným: Jaké dýško byste měli dávat na dovolené? Někde je povinné, jinde zakázané, může vyvolat i nepříjemnosti

Foto: xavierlorenzo / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud je obsluha příjemná, jídlo chutné, pokoj čistý, služby profesionální je vždy dobré přidat z peněženky či účtu něco navíc. Abyste však sobě ani okolí nezpůsobili nepěkný trapas, pojďme se podívat na pravidla tzv. tipování do několika zemí po celém světě, kam se často cestuje.

Spropitné, hovorově diškrece, tuzér, bakšiš, tringelt (z německého Trinkgeld), dýško, anglicky tip (od toho tzv. tipování) je částka peněz dobrovolně přidaná k samotné ceně za nějakou službu, jako výraz spokojenosti zákazníka.

Výborné jídlo, milý taxikář nebo pečlivý úklid - pokud jsou turisté a rekreanti spokojeni, většina z nich ráda dá pár eur, dolarů, jenů či jiné měny jako spropitné. V různých destinacích však existují různá pravidla. Zatímco v některých zemích by spropitné mělo být o něco vyšší, v jiných je dokonce považováno za urážku, uvádí německý web HNA.de.

Restaurace a taxi

Podobná pravidla pro spropitné platí v Rakousku, Španělsku a Portugalsku. Většina lidí si je toho pravděpodobně vědoma, že v Německu je v restauracích vhodné dát pět až deset procent spropitného - podobně jako ve většině evropských zemí, jak vysvětluje na svých webových stránkách cestovní průvodce Marco Polo. V Rakousku, Španělsku a Portugalsku je také obvyklé dávat pět až deset procent. Při jízdě taxíkem je však spropitné mnohem nižší: Zde stačí zaokrouhlit nebo přidat jedno euro.

Děkuji!
Děkuji! | Zdroj: ginasanders / Depositphotos

Hotelové služby

Jiná pravidla platí při dávání spropitného hotelovým zaměstnancům v ubytovacích službách. Zatímco v Rakousku je vhodné dát obsluhujícímu personálu jedno až dvě eura za noc, ve Španělsku a Portugalsku by se na znamení zdvořilosti mělo platit kolem pěti eur za noc.

V zemích Beneluxu – tedy v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku - je spropitné vždy zahrnuto v ceně: v restauracích, taxislužbách a hotelech. Pokud zde dáte spropitné navíc, platíte zbytečně dvakrát.

Jednotlivé země a výše spropitného

  • V Chorvatsku, Itálii, Francii, Švédsku a Řecku by měli rekreanti při návštěvě restaurace spíše sáhnout hlouběji do kapsy. Pokud vše s obsluhou proběhlo v pořádku, je zde spropitné ve výši alespoň deseti procent považováno za slušné.
  • Naopak v Norsku, Finsku a Dánsku číšníci spropitné neočekávají.
  • V Turecku by se při návštěvě restaurace mělo k účtu připočítat spropitné ve výši šesti až deseti procent - kdo zde spropitné nedá, je považován za lakomce. Přesto zde platí totéž, co v kterékoli jiné zemi: spropitné by se mělo dávat pouze v případě, že obsluha byla uspokojivá, jak zdůrazňuje portál Reiseinfo-tuerkei.de.
  • Jak je to ale mimo Evropu?
  • Podle portálu Marco Polo je deset procent obvyklých i ve Velké Británii - pokud není na účtu uveden ůservisní poplatek". V takovém případě je spropitné již zahrnuto v ceně.
  • V USA a Kanadě je spropitné víceméně „povinné“. Je automaticky očekáváno zejména v restauracích, protože číšníci si na něm zakládají: Spropitné ve výši 15 až 20 % by mělo být bez vždy zaplaceno. V hotelech je vhodné dát jeden až dva dolary za noc.

Dovolenkáři v Asii by se rozhodně měli zdržet dávání spropitného.

Kde se dýško nedává

Opatrnost se doporučuje také v některých zemích, kde se spropitné nedává. Patří mezi ně země v Asii. Podle cestovní kanceláře Fairaway nemá spropitné tradici zejména v Japonsku a Číně. Aby si zde turisté nenaběhli, měli by se proto zdržet dávání spropitného a raději zdvořile poděkovat. Totéž platí pro země v jižním Tichomoří. Jak upozorňuje Marco Polo, přijímání spropitného je zde z tradičních důvodů dokonce zakázáno - jedinou výjimkou je Francouzská Polynésie.

Ačkoli se spropitné nepovažuje za urážku, v Austrálii je neobvyklé. Na rozdíl od Nového Zélandu. Pokud jsou hosté na dovolené spokojeni s obsluhou, mohou dát spropitné až do výše deseti procent z účtu.

Zde je přehled pravidel pro dávání spropitného při návštěvě restaurací po celém světě:

  • Rakousko, Španělsko a Portugalsko: 5 až 10 procent
  • Chorvatsko, Itálie, Francie, Švédsko a Řecko: nejméně 10 procent
  • Dánsko: spropitné není vyžadováno
  • Turecko: 6 až 10 procent
  • Země Beneluxu: spropitné je obvykle zahrnuto v účtu
  • Velká Británie: 10 procent, pokud již není zahrnuto v ceně
  • USA a Kanada: 15 až 20 procent
  • Asie: spropitné se nedává
  • Země v jižním Tichomoří: spropitné je zakázáno
  • Austrálie: spropitné není obvyklé
  • Nový Zéland: 10 procent
Reklama
Zdroje článku:
Reklama