Staročeská kuchyně zažívá nečekaný návrat do kuchyní: Naučte se dělat cmundu nebo vařit kroupy

Staročeská kuchyně zažívá nečekaný návrat do kuchyní: Naučte se dělat cmundu nebo vařit kroupy

Foto: Peteer / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud si jako „tradiční českou kuchyni“ představujete svíčkovou nebo vepřo, knedlo, zelo, pak byste měli své vnímání trochu poupravit. Ta opravdu klasická česká kuchyně je jiná. A do našich kuchyní se překvapivě vrací.

Obsah článku
  1. Zapomeňte na knedlíky
  2. Kuchyně staročeská
  3. Znáte cmundu? A co kroupy?

Zapomeňte na knedlíky

Pro začátek se lehce dotkneme zmíněných dobrot, které dnes považujeme za typicky české. Tato jídla jsou produktem 19. století, kdy svoji slavnou kuchařku sepsala Magdalena Dobromila Rettigová. I díky ní se teprve v této době české hospodyňky naučily dělat knedlíky. Ty Rettigová převzala především z kuchyně tyrolské.

Pokud mluvíme o staročeské kuchyni, máme na mysli něco trochu jiného, resp. mluvíme o starším období. Nebudeme sice zacházet tak hluboko do historie, abychom mluvili o středověké stravě, ale zajímat nás bude především období 16.–18. století. Proč právě toto období? Především proto, že končilo feudální uspořádání našich zemí, což se projevovalo i ve stylu života a také v kuchyni.

Kuchyně staročeská

Zatímco stoly na šlechtických zámcích a v sídlech bohatých měšťanů se prohýbaly pod mísami plnými zvěřiny a podobných pochoutek, prostí lidé jedli o hodně jinak. Maso bylo spíše výjimečné a pojilo se s nejrůznějšími svátky a oslavami. V běžné dny se připravovaly hlavně pokrmy bezmasé. Tento přístup ke stravování koneckonců vydržel v mnoha místech až do doby první republiky.  

Co tedy bylo takovým typickým obědem obyčejné české rodiny v minulosti? Základem byla polévka, která hraje v česká kuchyni významnou úlohu. Poté následovalo druhé jídlo, které mělo často podobu nejrůznějších placek, slaných i sladkých, nebo pokrmů z luštěnin a obilnin jako jsou kroupy. Toť vše, maso až v neděli.

Smažené bramboráky
Smažené bramboráky | Zdroj: Peteer / Depositphotos

Znáte cmundu? A co kroupy?

Pod názvem cmunda se ukrývá staročeský bramborák. Koneckonců, v některých oblastech jako jsou jižní Čechy se toto slovo stále udrželo a používá se. Na Moravě se mu zase říkalo např. krompelák. Nejedná se o nic jiného než o klasický bramborák, který se podával s kysaným zelím. Dnes se k němu často přidává i uzené maso, to ale v minulosti nebylo pravidlem.

Kroupy byly v kuchyni našich předků využívány mnohem častěji než v té naší. Je to ale škoda, neboť se jedná o potravinu velmi vydatnou a pro tělo přínosnou. Jedním z klasických jídel, které měly kroupy jako základ, byla tzv. kočičí svatba. Šlo o mix krup a hrachu orestovaných po máčení ve vodě na pánvi s cibulkou, dochucený solí, česnekem a majoránkou. Jedná se o jídlo prosté, jednoduché, ale energeticky bohaté.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama