Známé státy světa, které nemají letiště. Tipněte si

Známé státy světa, které nemají letiště. Tipněte si

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Navzdory klimatické krizi je pro mnoho lidí stále nejoblíbenějším způsobem cestování, především do zahraničí, létání. Ne ve všech případech je to však možné. Pět známých zemí světa nemá vlastní letiště. Než si o nich přečtete, zkusíte si tipnout?

V knize „The World Factbook“, kterou vydává CIA, je uveden počet letišť a aerodromů pve všech zemích světa. Na prvním místě jsou USA s více než 13 500 letišti. Na druhém místě je Brazílie (necelých 4 100) a Mexiko (něco přes 1 700). například ve Švýcarsku CIA napočítala 63 letišť a aerodromů. A u nás? Podle údajů Ministerstva dopravy je v České republice 90 civilních letišť. 

Na světě je 193 až 207 zemí - podle toho, jak počítáte. Zajímavé je, že pět z nich nemá vlastní letiště. To, zda daná země letiště má, nebo nemá, závisí na několika kritériích, uvádí portál Travelnews.

Středověký hrad Torre Guaita patřící k republice San Marino.
Středověký hrad Torre Guaita patřící k republice San Marino. | Zdroj: Virus961 / Depositphotos

Prvním omezujícím faktorem je geografie. Všechny země na seznamu jsou rozlohou poměrně malé - a letiště vyžadují dlouhé a rovné vzletové a přistávací dráhy; pokud se země nachází v hornaté oblasti, nemusí zde být dostatečně dlouhá a rovná plocha pro přípravu vzletů a přistání letadel. Dále se tyto státy nacházejí v hustě osídlených oblastech, kde jednoduše není k dispozici dostatek prostoru pro vybudování letiště.

Druhým „vražedným“ kritériem je ekonomická životaschopnost, protože výstavba regionálního letiště je nesmírně nákladná. Všem zemím na seznamu je společný malý počet obyvatel, kteří nemohou zaplatit náklady na výstavbu letiště. Navíc jeho údržba s sebou nese také vysoké náklady. Následujících pět zemí se musí zkrátka obejít bez tzv. vzdušného přístavu.

Reklama

Andorra

Andorra se nachází mezi Španělskem a Francií a je největší zemí na seznamu, která nemá letiště. Nejbližší velká letiště jsou Barcelona-El Prat ve Španělsku a Toulouse ve Francii. Obě jsou od Andorry vzdálena přibližně tři hodiny jízdy. Existuje však ještě jedna možnost cestování letadlem, která je mnohem blíže: Letiště Andorra-La Seu v katalánském L'Alt Urgell je od Andory vzdáleno asi 26 kilometrů.

Lichtenštejnsko

Knížectví je sevřeno mezi Švýcarskem a Rakouskem. Skutečnost, že tento trpasličí stát v Alpách nemá vlastní letiště, může být jedním z důvodů, proč tolik láká turisty – nejvíce z Evropy. Nejbližší je letiště Altenrhein v kantonu Sankt Gallen, dále to v Curychu a v Balzers se nachází soukromé letiště pro vrtulníky.

Monako

Městský stát na Francouzské riviéře sousedí ze tří stran s Francií a z druhé se Středozemním mořem. S rozlohou něco málo přes dva kilometry čtvereční je druhým nejmenším státem na světě. Nejpoužívanější letiště je v Nice na Azurovém pobřeží. Pro boháče a VIP hosty mné hosty je zde k dispozici vrtulníkové letiště.

San Marino

Jedna z nejstarších republik na světě je vnitrozemská země obklopená ze všech stran Itálií, bohatá na slavné památky. Nejblíže je mezinárodní letiště Federica Felliniho v italském Rimini, kam se za půl hodiny dostanete pravidelnou autobusovou linkou.

Vatikán

Vatikán, nejmenší stát na světě, slouží jako sídlo papeže a centrum římskokatolické církve a vloni měl 825 oficiálních obyvatel. Tento městský stát o rozloze asi „60 fotbalových hřišť“ je domovem mnoha slavných uměleckých děl a historických budov. Občanství lze dostat pouze dočasně, i členové Švýcarské gardy a vládní úředníci mohou ve Vatikánu pobývat jen po určitou dobu. Nedaleko jsou dvě římská letiště, Ciampino a Fiumicino. Vatikán však disponuje heliportem, který využívá papež a navštěvující hlavy států.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama