Velký test šunek: Češi kupují tu nejhorší, zatímco ta nejkvalitnější v obchodě leží bez povšimnutí
Druh zpracovaného masa, který si troufnu říct je v 95 % českých lednic. Kdo by neznal tuto pochutinu, která se má u nás Čechů velmi dlouhou tradici. Ano řeč je a bude o šunce. O tom, jak se vyznat v současné nabídce vepřových šunek na co si dát při výběru pozor a co sledovat a hledat na obalech a v etiketě.
Co je šunka?
Ze všeho nejdříve bychom se měli seznámit s pravidly, která pro šunky platí dle platné legislativy. Šunku je výrobek z masa, který můžeme rozdělit do třech skupin dle kvality: nejvyšší jakosti, výběrová a standardní. Liší se především obsahem čisté svalové bílkoviny. Šunka nejvyšší jakosti jich musí obsahovat nejméně 16 %. Pro šunku výběrovou je předepsáno minimálně 13 % čisté svalové bílkoviny a pro šunku standardní alespoň 10 %. Čistá svalová bílkovina zprostředkovaně udává množství použitého libového masa. Standardní šunka smí obsahovat barviva, škrob či vlákninu nebo přídavek dalších bílkovin. U šunky nejvyšší jakosti je přídavek těchto látek zcela zakázán, u výběrové šunky mohou výrobci použít pouze přírodní zahušťovadla karagenan a guma euchema.
Podle čeho vybírat?
První, na co se valná většina z nás kouká je cena. To je samozřejmě věc každého jednotlivce, důležité je stanovit zda-li chci kvalitu nebo kvantitu. Pokusíme se v následujících větách věnovat trochu kvalitě. Zkusím popsat, jak vypadá můj výběr šunky v supermarketu. Jako první je pohled na přední stranu obalu, kde většinou výrobci uvádějí celkový obsah masa v balení. Poté obal otáčím a prohlížím etiketu. Vepřová šunka musí být vždy vyrobena z vepřové kýty, a to co v nejvyšším množství. Čím méně masa v šunce bude, tím více bude šunka obsahovat různých látek a hlavně vody. Přiznejme si, nikdo si nechce kupovat předraženou vodu v šunce. Dále pak sleduji i obsah soli, jelikož chci předejít zatížení a poškozování srdce ze zvýšené konzumace soli. Samotným a posledním aspektem je barva a přiznejme si to, my Češi nakupujeme opravdu hodně očima. Kdo ale někdy vařil maso tak ví, že maso po uvaření nemá ani růžovou ani červenou barvu, ale zvláštní odstín šedé. Ano šunky jsou přibarvované. Většinou jsou tyto přísady označovány jako tzv. „éčka“. Pokud si nebude jistí, co se ve vaší šunce anebo jakékoliv jiné potravině nachází, můžete si to snadno zkontrolovat na webových stránkách zde.
Pokud Vás zajímají výsledky testů šunek z kraje letošního roku můžete je najít zde, kde uvidíte, jestli byla Vaše šunka testována a pokud ano jak dobře se umístila.
A pokud si nechcete kupovat balené a vakuované šunky, tak není nic jednoduššího než si uvařit šunku v pohodlí domova. Potřebujete na to jen maso, koření a troubu. Návodů na internetu je nespočet, stačí si jen vybrat. Domácí šunka nevydrží tak dlouho čerstvá, ale za to bude zcela bez konzervantů a barviv a každý si ji může udělat dle své chuti.