Kurzy tantry jsou největším hitem posledních měsíců. „Zachraňte si vztah,“ říká učitel emocí

Kurzy tantry jsou největším hitem posledních měsíců. „Zachraňte si vztah,“ říká učitel emocí

Foto: adrenalina / Depositphotos

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Desítky či dokonce stovky párů se vydávají do Asie, aby se lépe poznaly, prohloubily, či dokonce zachránily svůj vztah s partnerem, zažily něco nového ve svém erotickém životě a zároveň prožily nezapomenutelné dobrodružství s tropickou přírodou v pozadí.

Tantrické workshopy se v posledních letech staly populární volbou pro páry i jednotlivce, kteří chtějí prozkoumat a prohloubit svůj vztah a erotický život. Tyto workshopy se konají převážně v Asií v zemích jako Indie, Thajsko a Bali. Jejich cílem je zvýšit sexuální energii a dosáhnout fyzického potěšení, přičemž důležitá je práce s tělem, dechem a energií.

„Tantra je pro každého a zároveň není pro každého,' říká filozoficky Rameš Čandra, učitel, kterého potkala Marta Cieplaková, redaktorka magazínu Viva! v Rišikéši, indickém městě považovaném za hlavní město jógy na světě. „Mnoho lidí si myslí, že jde jen o sex. A to není pravda. Jde o mnohem víc. Tantra je o práci na našich nejhlubších emocích,“ vysvětluje učitel.

„To vše má vliv na náš dobrý sexuální život,“ dodává Rameš Čandra. Tantra je harmonizací dvou prvků: mužského a ženského. Z toho má vzniknout nová hodnota. Nová entita. Nebo jinak řečeno: obě entity mají zmizet, partneři se mají stát jedním. V hinduismu nebo buddhismu máme celý systém muder (symbolických gest - pozn.), manter a dalších rituálů, které nám umožňují využívat sílu vesmíru. Poskytují také větší uvědomění a umožňují lidem splynout v jednotu.

Umění vědomé lásky

Marta Cieplaková vysvětluje, že starobylé umění tantry je - jinými slovy - uměním vědomé lásky. K sobě samému i k druhým, a zejména ke svému partnerovi či partnerce. Je to láska fyzická, ale pevně zakořeněná v duchovnosti, dokonce posvěcená a podrobně popsaná v mnoha esoterických hinduistických spisech.

Reklama

Styk je svátost

Je to dokonce filozofický systém, v němž je pohlavní styk mezi mužem a ženou povýšen na svátost. Důležitější než dosažení rychlého orgasmu je duchovní prožitek, blízkost a vzájemné porozumění, stejně jako vědomý a citlivý dotek. Proto při tantrických praktikách zpočátku nedochází k plnému pohlavnímu styku. Ten má přijít až po dosažení stanovených cílů.

Masáž, protahování, uvědomění si

V sanskrtu slovo „tantra“ znamená nástroj k protahování (přeneseně můžeme říct k uvědomování si). Na druhou stranu je tantrická masáž na rozdíl od jiných forem masáží formou bioenergetické terapie a jejím cílem je probudit lidské čakry, oživit tělo a ducha a léčit traumata. Kromě klasické masáže obsahuje prvky jógy a sexuální terapie.

V posledních letech se výlety na tantrické semináře v Asii staly skutečným hitem pro mnoho párů (ale nejen pro ně, i pro jednotlivce) ze západní Evropy a Spojených států. Pořádají se většinou v zemích jižní a východní Asie, včetně mnoha center v Indii (například v Rišikéši, Goa nebo Khadžuráhu), na indonéských ostrovech Bali, Gili Air nebo Lombok, v Thajsku, Malajsii nebo Nepálu.

Co bychom tedy měli vědět o tantrických seminářích, než se rozhodneme některý z nich vyzkoušet?

Cílem tantrického workshopu je zvýšit sexuální energii, a tím dosáhnout fyzického potěšení a zároveň být více „uvědomělý“. Pomocí různých tantrických technik mohou účastníci zlepšit vztah k vlastnímu tělu a partnerovi. To přináší pocit naplnění a vnitřního klidu,“ vysvětluje učitel Rameš Čandra.

Prostřednictvím tantrické masáže mají dva lidé možnost se duchovně, emocionálně i fyzicky propojit. Zvyšuje vitalitu a zlepšuje životní spokojenost. Tato masáž se týká celého těla včetně intimní oblasti. Rozhodně však nejde o typickou erotickou masáž. Partneři se navzájem masírují pod vedením zkušeného učitele. Při těchto sezeních se často používají esenciální oleje nebo vonné svíčky, meditační hudba a tibetské mísy a gongy. To pomáhá uvolňovat tantrickou energii, která spojuje dva lidi, a odstraňuje sexuální a energetické blokády.

Tantrické semináře se obvykle konají na příjemných, klidných místech, daleko od ruchu velkoměst. To umožňuje lepší soustředění a rozjímání. Obvykle trvají přibližně několik dní. Existují však i delší sezení. Jsou zaměřena na posílení lidské citlivosti a otevřenosti vůči nepoznaným erotickým a duchovním zážitkům. Během takových sezení je důležitý klid. Velmi důležitá je také práce na uvolnění těla a dechu. Dech je v tantře naprosto klíčový. Důležitý je také zvuk, který partnerům pomáhá. Důležité jsou vizualizace, které se rodí v našich hlavách, upozornuje na základě výkladu Rameše Čandry autorka článku Marta Cieplaková.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama