Tradiční české jídlo kraluje unikátnímu světovému žebříčku. Uhádnete, o které se jedná?
Tradiční české jídlo se opět dostalo na vrchol! V unikátním žebříčku oblíbenosti a kvality jídel se česká klasika umístila na čelní příčce. Představujeme jídlo, které je nejen symbolem naší kuchyně, ale i milovaným pokrmem domácí i zahraniční veřejnosti. Uhádnete, které to je?
Gastronomický server Taste Atlas sestavil další z unikátních žebříčků. Tentokrát se zaměřil na turisty a jejich názor na národní pokrmy jednotlivých států.
První dvě místa patří Německu, bronz obsazuje národní pokrm České republiky!
První místo v žebříčku top 100 jídel centrální Evropy obsadil brisket. Jedná se o kus hovězího masa z hrudníku, který se skládá ze dvou svalů: štíhlého „plochého“ a tučnějšího „point“. Jedná se o americkou klasiku, která – díky grilovacím soutěžím – získává v Evropě také popularitu. Příprava nevyžaduje hodně práce, ale chce to trpělivost. Přesný čas přípravy je těžké odhadnout a závisí na tloušťce a procentuálním podílu tuku a masa.
I když se brisket často označuje právě jako americký, je v Německu hojně oblíbený a podávaný. Naši sousedé jej tak zkrátka vzali za svůj, a u pokrmu je tak právě tříbarevná německá vlajka. Na druhém místě se pak v unikátním hodnocení filet z hovězího. Právě až bronzová pozice, kde v žebříčku najdete českou vlajku, je právě plnohodnotné jídlo. Objevují se tak názory, že jde v jistém smyslu o vítěze i přesto, že se jedná o žebříček masových pokrmů a o splnění tohoto kritéria není v případě těch německých debat.
Česká klasická omáčka, která nikdy nezevšední
Dost bylo náznaků či chození okolo horké kaše – třetí místo unikátního evropského hodnocení obsadila naše klasická svíčková. Zná ji každá česká domácnost i restaurace a u mnohých právoplatně zastává pozici nejoblíbenějšího pokrmu již od mládí. Málokdo ale ví, že historie našeho národního pokrmu sahá až do středověku.
„Dnešní zažitá svíčková je určitě jiná, než byly první zmínky o svíčkové ve středověku. U nás bylo zažité, že mistři řezníci měli za povinnost jednou za rok pro tovaryše udělat večeři. Ta večeře byla vždycky po letních prázdninách, když se tovaryši vrátili, a ta hovězí pečeně byla při svíčkách. Ta klasická svíčková, kterou známe, je zhruba od roku 1826 už ve zmínkách Magdaleny Dobromily Rettigové," uvádí hradecký kuchař Lukáš Ende.
A co vy, naši čtenáři? Považujete uvedený žebříček za nefér a s jasným vítězem naší české svíčkové nebo umístění prvních dvou pokrmů nesouhlasíte?