Šance na nový život pro desítky vězňů: Místo nejisté budoucnosti jim Velká Británie nabídla možnost fotbalové kariéry

Šance na nový život pro desítky vězňů: Místo nejisté budoucnosti jim Velká Británie nabídla možnost fotbalové kariéry

Foto: joruba75 / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Velká Británie soustavně hledá nové možnosti, jak odsouzence začlenit zpět do běžného života, jakmile si odsedí svůj trest. Cílem je snížit kriminalitu v království. Nyní, ve spolupráci s fotbalovými kluby, dostávají novou šanci další vězni.

Andrew z brixtonské věznice je z nápadu nadšený

Ještě před nedávnem by nevěřil, že se na něj usměje štěstí. Seznamte se s Andrewem, kterému je čtyřicet pět let a do vězení se dostal kvůli přechovávání drog a obchodování s nimi. Odsouzen byl v roce 2015 a v roce 2020, o pět let později, byl propuštěn. Ovšem krátce před jeho propuštěním se na něj usmálo štěstí.

Bylo to požehnání, které mi přistálo u nohou,

vzpomíná.

V roce 2020 se zkoušelo něco nového – zda by bylo účinné, kdyby vězni, kteří se zajímají o fotbal, dostali příležitost vybudovat si svou kariéru ve fotbale. A po čtyřech letech Andrew, který se do vězení dostal kvůli nešťastnému řešení své tehdy nepříznivé životní situace, je jasným důkazem, že vězni se mohou poučit a žít normálním životem, pokud dostanou příležitost.

V době, kdy se blížilo jeho propuštění, byl zcela ztracen. Jeho myšlenky se ubíraly k tomu, co bude dělat. Ale pak přišel zvrat a on se dozvěděl, že brixtonská věznice pořádá fotbalový kurz Fulhamu. A jelikož byl a stále je zapáleným fanouškem fotbalu, neváhal ani chvilku a zapsal se na kurz fotbalového trenéra. A své rozhodnutí si nyní vychvaluje.

Udělal jsem to, protože jsem nedoufal, že se pro muže mého věku ještě najde nějaká práce, obzvláště když jsem vyšel z vězení,

dělí se s námi o důvod, proč se tak rozhodl. Dodává, že neměl potřebné vzdělání, aby si našel práci sám.

Reklama

Slíbená role trenéra změnila jeho život

Andrew se blíže seznámil se zaměstnanci klubu, ale začal si notovat převážně s Jimem Hartem. Tvrdí, že má na něj velmi dobrý vliv a zajde za ním kdykoli, když začíná ztrácet motivaci.

Nyní však Andrew podstoupil operaci žaludku, po které se postupně zotavuje. Úsměv mu z tváře nezmizel. I přes zdravotní komplikace se dál věnuje svému kurzu, nyní se učí o obchodní stránce vedení klubu. V lednu ho čeká další kurz fotbalového trenéra, tentokrát druhé úrovně.

Andrew je nadšený, že je nyní blíže než kdy jindy splnění svého snu – otevření fotbalové školy. Jeho nynější pohled na celou věc je spíše optimistický, ví, že se po malých krůčcích přibližuje svému cíli.

Velká Británie spolupracuje s fotbalovými kluby, aby začlenila vězně do běžného života
Velká Británie spolupracuje s fotbalovými kluby, aby začlenila vězně do běžného života | Zdroj: ArturVerkhovetskiy / Depositphotos

Profesionální fotbalové kluby jako součást projektu

Projekt vznikl na základě toho, že spousta vězňů v britských věznicích se potýká s příliš malým sebevědomím kvůli tomu, že takřka jediné, co znají, je jejich cela, a tak by se nedalo očekávat, že by si po propuštění dokázali najít práci vlastními silami.

Projekt se jmenuje Twinning Project a klade si za cíl spojit každý profesionální fotbalový klub s místní věznicí. Představitel David Dein, který kdysi pracoval jako místopředseda FA, věří, že tato příležitost změní život mnoha odsouzencům.

Zároveň přiznává, že se ještě nedohodl s dostatečným množstvím klubů, ale do konce roku by se mělo připojit minimálně dvacet profesionálních klubů. Ti, kteří za projektem stojí, věří, že i kdyby změnili život jen dvaceti lidem, stojí to za to, a to nejen proto, že ostrovnímu státu ušetří na daních, ale hlavní je, že tito lidé dostanou novou příležitost žít život, který si vždy přáli.

Existují lidé, kteří se snaží zamezit vězňům v pokračování života kriminálníka, jak můžete vidět v tomto videu.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama