Voda na Měsíci: Vědci přišli na zásadní objev, ve vzorcích dovezených z Měsíce byly objeveny molekuly vody

Voda na Měsíci: Vědci přišli na zásadní objev, ve vzorcích dovezených z Měsíce byly objeveny molekuly vody

Foto: Iurii / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Celý vesmír je jedna velká záhada. I přes usilovnou práci vědců o něm nevíme skoro nic. Měsíc je však námi nejvíce prozkoumané těleso, dokonce na něm byly nedávno objeveny stopy vody.

Historie měsíčních minerálů 

Přesto, že již v minulosti byly na Měsíci objeveny molekuly vodíku a kyslíku v měsíčních minerálech, což naznačuje přítomnost vody. Výskyt samotné vody doposud potvrzen nebyl. Toto se však díky aktuálním dovezeným vzorkům změnilo.

Stopa vody v minerálech dovezených z měsíce čínskou sondou Čchang-e 5 byla objevena čínskými vědci. Samotná sonda byla do vesmíru vyslána v roce 2020. To, že by na Měsíci mohla být voda, není žádnou novinkou, vědci z NASA dříve potvrdili a věřili v existenci vody na Měsíci. Tento objev je však převratný zejména z toho důvodu, že vzorky byly odebrané z části Měsíce, kde se vědci a specialisté domnívali, že se voda v těchto místech rozhodně nenachází. Mimo to je to poprvé, co byla voda objevena ve své molekulární podobě, H2O, ve fyzických vzorcích. 

To že by na Měsíci mohla být voda není žádnou novinkou
To, že by na Měsíci mohla být voda, není žádnou novinkou | Zdroj: chagpg / Depositphotos

Neznámý minerál z Měsíce

Při podrobném zkoumání vzorků byl objeven neznámý měsíční minerál hranolovitého desce se podobajícího průhledného krystalu, který má šířku zhruba tak stejnou jako lidský vlas. Tento neznámý minerál byl vědci pojmenován názvem ULM-1, uvádí studie zveřejněna 16. července v časopise Nature Astronomy. Chemický vzorec této látky je (NH4) MgCl3·6H2O. Ze 41 % je tvořen vodou, nachází se zde také části čpavku, které udržují molekuly H2O stabilní navzdory velkým teplotním výkyvům na Měsíci. Tento minerál je podobný novograblenovitu, který byl teprve před několika lety identifikován v čedičové hornině z ruského poloostrovu Kamčatka. Mají stejný chemický vzorec a podobnou krystalickou strukturu. 

Studium novograbletunovitu na Zemi nám může napovědět nejen k tomu, kde se na Měsíci taková látka skrývá, ale i jak se tam dostala. Také nám může napomoct ke zjištění historie H2O na Měsíci.

Tento typ vody by mohl být potenciálním pomocníkem při obývání Měsíce lidmi, uvedli vědci ve své studii.

Národní chlouba Číny

Tento dominantní objev zároveň velmi přispívá Číně, která se snaží býti dominantou vesmírné velmoci, mezi jejich ambice patří například vybudování výzkumné základny na Měsíci. Není tedy překvapením, že je z tohoto objevu celá Čína nadšená, někteří uživatelé sociálních sítí dokonce posuzovali svůj národní vesmírný program jako národní hrdost. 

Objev hydratovaného minerálu v místě přistání sondy Chang'e-5 je fascinující a dále rozšíří naše znalosti o reakcích hornin a vodní páry v měsíční kúře a na povrchu Měsíce,

uvedl David A. Kring, hlavní vědecký pracovník Lunárního a planetárního institutu v Texasu, který se na studii nepodílel.

Reklama
Reklama