Při čekání na operaci vyhrál turnaj, podání rychlejší než pendolino: Wimbledonské rekordy a kuriozity

Při čekání na operaci vyhrál turnaj, podání rychlejší než pendolino: Wimbledonské rekordy a kuriozity

Foto: rarrarorro / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na Wimbledonu se jako na nejkrásnější scéně světového tenisu scházejí nejlepší hráči světa, aby bojovali o mistrovský titul. Každý zápas zaručuje spoustu zajímavostí, kuriozit a také rekordů. Ke sportovní zábavě ale patří také tradiční ovocné osvěžení, a není ho málo.

Nejstarší tenisový turnaj na světě, wimbledonské mistrovství, které je všeobecně považováno za nejprestižnější tenisový turnaj, se koná v All England Lawn Tennis Clubu od roku 1877 a na současném místě se koná od turnaje v roce 1922. Od té doby se areál rozrostl a zmodernizoval několikrát. Byly vybudovány nové kurty, včetně kurtu č. 1 s kapacitou 11 500 míst a kurtů č. 18 a 19, a slavný „Henman Hill" s velkou televizní obrazovkou se stal základním prvkem Wimbledonu, uvádí server LondonPass.

Nejvíce tenisových es všech dob

Zápasy jsou neuvěřitelně zábavné a diváci žasnou nad rychlostí a přesností, s jakou hráči podávají jedno eso za druhým! V roce 2001 se hráč s divokou kartou, Goran Ivaniševič, tehdy na 125. místě světového žebříčku čakející na operaci levého ramene, rozmetal všechny sázkové kurzy a vyhrál šampionát, přičemž po cestě rozstřílel 212 es! V semifinále jich naservíroval 35 a ve finále dalších 27.

Neuvěřitelně úspěšná hráčka Serena Williamsová, vítězka nejvíce grandslamových turnajů všech dob – 23, nasázela v roce 2015 na celém turnaji celkem 80 es. Jedno z podání dosahovalo rychlosti přes 125 mil za hodinu, což je více než 201 kilometrů za hodinu.

Nejrychlejší podání všech dob

Podání nadhozem, které dnes upřednostňuje většina hráčů, poprvé použil ve Wimbledonu v roce 1878 Arthur Thomas Myers a rychle se stalo populárním jako způsob pro zvýšení rychlosti podání. V roce 2010 překonal Taylor Dent během zápasu s Novakem Djokovičem wimbledonský rekord v nejrychlejším podání všech dob, když podával rychlostí neuvěřitelných 238 km/h! Mezi ženami stále drží rekord Venus Williamsová s podáním rychlostí 207,6 km/h, který vytvořila v roce 2008 v zápase proti své sestře Sereně. Do té doby se sestry dělily o rekord 202,8 km/h.

Reklama

Více než 50 000 tenisových míčků

Při 256 hráčích a 254 zápasech jen v turnajích dvouhry potřebuje Wimbledon spoustu tenisových míčků! Míčky se mění po prvních sedmi hrách a pak po každé další deváté hře. V loňském roce bylo v rámci celého wimbledonského šampionátu použito 54 250 míčků. To odpovídá 24 plechovkám míčků denně pro každý venkovní kurt a 48 plechovkám denně pro centrální kurt a také pro kurt č. 1. Ve stánku Wimbledonské nadace poblíž kurtu č. 14 si můžete zakoupit použité tenisové míče na památku a podpořit tak Wimbledonskou nadaci.

Sní se 28 000 kg jahod a 10 000 litrů smetany

Wimbledon je synonymem jahod. Proto se každoročně pro diváky a hráče připraví více než 140 000 misek jahod se smetanou. Věděli jste však, že veškeré ovoce pochází z jedné farmy v Kentu? Každé ráno před svítáním přijíždějí na farmu dva týmy 40 sběračů, aby nasbíraly více než 100 000 jahod pro denní spotřebu wimbledonských strávníků.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama