Za popularitou českého piva stojí především jeho kvalita a receptura

Za popularitou českého piva stojí především jeho kvalita a receptura

Foto: Vaicheslav / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká piva se dlouhodobě řadí mezi nejlepší na světě a často vedou světové žebříčky díky své vysoké kvalitě, dlouhé tradici a pečlivé výrobě. Pojďme se tedy o něco detailněji podívat na to, co stojí za jeho popularitou.

Obsah článku
  1. Plzeňské a Budějovické pivovarství
  2. Kvalitní suroviny
  3. Zpracování chmele na Žatecku

Výroba českého piva sahá až do 10. století, jedná se o jednu z nejstarších pivovarnických tradic světa. Pivovarnictví je tedy v české kultuře a historii hluboce zakořeněno. Města jako Plzeň či České Budějovice jsou dokonce symbolem piva, a to zejména pro jeho dlouhodobou kvalitní výrobu.

Plzeňské a Budějovické pivovarství

Plzeňský prazdroj v roce 1842 vynalezl první světlý ležák na světě, který se podílel na vzniku tzv. „pilsner urquel“, dnes nejrozšířenějšího typu piva na světě. Při návštěvě Plzně máte možnost prohlédnout si tyto kvalitní pivovary, a dokonce i ochutnat zde vyrobený ležák. Plzeň také každoročně pořádá tzv. Pilsner Fest neboli festival plzeňského piva přímo v centru samotného pivovarnického areálu. 

Pivo z národního pivovaru v Českých Budějovicích se vyváží do 70 států světa. Výrobci tohoto piva neotálejí a spolupracují s mnoha zahraničními výrobci, zejména ze západní Evropy.

Pivo z národního pivovaru v Českých Budějovicích se vyváží do 70 států světa
Pivo z národního pivovaru v Českých Budějovicích se vyváží do 70 států světa | Zdroj: agnormark.gmail.com / Depositphotos

Kvalitní suroviny

České pivovary využívají prvotřídní suroviny, které hrají klíčovou roli v charakteristické chuti a vůni českých piv. Tento faktor je rozhodně klíčový pro jejich oblíbenost  K výrobě piva se využívá žatecký chmel. Světově proslulý aromatický chmel s jemným a příjemným profilem. Zdrojem vody pro výrobu piva bývá především měkká voda, která je pro výrobu piva ideální, tato voda se čerpá z oblastí jako je například Plzeň. Svou roli na popularitě má rozhodně také slad z českého ječmene. Vysoce kvalitní ječmen dodává českým pivům jejich typickou chuť a zlatavou barvu.

Zpracování chmele na Žatecku

V roce 2023 se město Žatec se svým unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhá zpracování chmele, a také se svou chmelařskou krajinou v okolí staly v pořadí sedmnáctou památkou hmotného kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou vůbec prvním chmelařským dědictvím se světovou značkou UNESCO. Příběh o českém pivu, pěstování, zpracování a obchodování s chmelem, který je základem vaření piva po celém světě, ale bude mít pokračování, a to v podobě zápisu české pivní kultury do seznamů nehmotného dědictví UNESCO. Žatec každoročně pořádá tzv. Dočesnou, festival chmelu, kde umožňuje nakouknout do světa zpracování a pšstování chmele.

Česká piva si zaslouženě získala pověst světové špičky díky kombinaci tradice, preciznosti a využití kvalitních surovin. Jsou symbolem české kultury a národního dědictví, které si i nadále podmaňuje milovníky piva po celém světě.

Reklama
Reklama