Kvůli zdražování se Češi vrací k tradičnímu stravování: Narůstá preference klasických potravin, jako je třeba bílé pečivo
Česká kuchyně je typická využíváním surovin a potravin s vysokým obsahem energetických látek. V posledních letech se v tuzemsku stále častěji objevovaly tendence k přechodu na zdravou stravu. Nyní je kvůli zdražování ovšem trend opačný.
Stravování bylo v tuzemsku velmi dlouho odsouváno mimo pozornost, stejně jako ostatní aspekty zdravého životního stylu. Důvodem byly jednak tradiční jídla, která se vyráběla doma i v restauracích z dostupných surovin a typicky vysoce energetických surovin a polotovarů. Také proto jsou pro českou kuchyni charakteristické hutné omáčky, knedlíky a tučné maso. V posledních letech jsme mohli zaznamenat významný příklon ke zdravému životnímu stylu projevující se také změnou jídelníčku. Aktuálně se však tendence obrací a mnoho lidí se vrací k původnímu životnímu stylu i zvykům. A způsobeno je to především stoupajícími cenami potravin i jiného spotřebního zboží.
Zdravý životní styl a potraviny
Jako zdravý životní styl je označován soubor činností a přístupů, které lidé uplatňují, aby podpořili svou kondici, imunitu a zdraví obecně i navzdory překážkám, které jsou jim kladeny ve vztahu s běžným životem. Velkým nepřítelem zdravého životního stylu jsou stres a sedavý způsob života, které jsou typické pro většinu zaměstnání současnosti. Proto se také přístupy zdravého životního stylu většina lidí snaží uplatňovat co nejvíce, a to popracovními aktivitami a samozřejmě zdravou stravou. Ta se zakládá především na pestrosti a rozmanitosti především, co se týká obsahu tělu prospěšných látek, jako jsou vitamíny nebo minerály. Doporučuje se proto jíst lehce, pravidelně a primárně potraviny v přirozeném stavu, tzn. čerstvé ovoce a zeleninu či pouze mírně upravené potraviny. Řada Čechů tento způsob stravování začala uplatňovat, jeho implementace je však právě díky tradicím velmi pozvolná a kvůli značnému nárůstu cen přechází až do stagnujícího stavu. Čechům tak hrozí stále větší riziko vzniku a rozvoje civilizačních chorob, jako jsou obezita či cukrovka.
Vliv zdražování na přístup ke stravování
Zdražování ovlivňuje životní styl v tuzemsku hned dvěma způsoby. Na jedné straně se lidé snaží více pracovat, aby si zachovali životní úroveň, na kterou jsou zvyklí, na druhou stranu preferují levnější, a tedy méně zdravé varianty potravin. V poslední době je tak možné sledovat opětovný nárůst preferencí klasických potravin, jako je bílé pečivo, převažující masové výrobky, ať už se jedná o potraviny na bázi masa, nebo přímo maso zpracovávané a samozřejmě rychlé občerstvení. To lidé preferují nejen kvůli nižším nákladům a rychlému získání, ale také kvůli nedostatku času, který přichází se zvýšeným stresem způsobeným jednak úzkostí z nedostatku prostředků, jednak z nutného zvýšeného pracovního nasazení. Jak statistiky ukazují, zvýšené ceny výrazně změnily nákupní chování v tuzemsku a byl vysledován stále větší odklon od celozrnných produktů a čerstvých surovin k polotovarům a levnějším alternativám z bílé mouky. Ve skutečnosti však zdravé potraviny nabízí mnohem vyšší energetickou hodnotu, která je uvolňována postupně – nákup dražších ale kvalitních potravin a dodržování zdravějšího přístup k životu by tak nemělo znamenat problém ani při současné cenové hladině.