Ze Šumavy jsou rakouské Alpy na dohled. Lanovkou na ledovec můžete vyrazit celoročně

Ze Šumavy jsou rakouské Alpy na dohled. Lanovkou na ledovec můžete vyrazit celoročně

Foto: photoflorenzo / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Rakousko plně využívá přírodních podmínek své země - rozlehlého masivu Alp, které vyplňují většinu území. Společně s přitažlivostí kulturněhistorických památek vytvářejí výborné podmínky pro cestovní ruch. Jejich hodnota vzrostla s rozvojem masového zájmu o rekreační lyžování, který podpořil vznik většího počtu středisek cestovního ruchu v alpských údolích.

Je o málo větší než Česko, ale počet obyvatel má nižší. Z chudé země, která zbyla po rozpadu Rakousko-Uherska, a po dvou světových válkách, kdy stála na straně poražených mocností, se tato alpská země stala v druhé polovině 20. století jednou z nejvyspělejších zemí Evropy. Má vysokou životní úroveň, vyspělý průmysl a výkonné horské zemědělství. Je to spolkový stát členící se na devět zemí, z nichž jednu tvoří hlavní město Vídeň, představuje publikace Zeměpis cestovního ruchu.

Přestože Alpy a rakouská města navštěvují turisté celoročně, horská střediska cestovního ruchu mají většinou výrazné maximum návštěvnosti v zimní sezoně. Rakousko je počtem lanovek, vleků, sjezdovek a dalších zařízení lyžařskou velmocí. Navíc se lyžování na četných místech jako je Dachstein, Kaprun a další neomezuje na zimní sezonu.

Podíl příjmů z cestovního ruchu tvoří přibližně čtvrtinu hodnoty vývozu státu.

Za jasného počasí bývá ze Šumavy vidět pásmo rakouských Alp. Mezi nimi výškou i krásou vyniká Dachstein, jeden z vrcholů ležících nejblíže k našemu území. Dachstein tvoří rozsáhlý vápencový masiv, jemuž chybí jen 5 metrů do třítisícové výšky. Severní svahy spadají prudce ke známému Hallstattskému jezeru. Lanovka odtud vede na vrchol Krippensteinu, odkud se nabízí úchvatný výhled na dachsteinské ledovce i na erozí rozbrázděný povrch vysokohorského krasu.

Na jih spadá Dachstein ještě příkřeji do údolí řeky Enže (Enns). I odtud lze vyjet lanovkou vzhůru, přímo na ledovec, pod hlavní vrchol Dachsteinu. Vlastní vrchol, ledovec, celý horský masiv i jeho širší okolí se řadí mezi nejoblíbenější cíle horolezců, lyžařů (nejen v zimě, ale hlavně v létě), vysokohorských turistů a dalších návštěvníků.

Kromě lyžování, vysokohorské turistiky a horolezectví poskytuje Rakousko výborné podmínky pro další podobu aktivní turistiky - pro vodní turistiku a jiné vodní sporty. Početné horské a podhorské řeky se využívají pro kanoistiku a pro sjezdy na raftech, jezera pro jachtink apod.

Reklama
Reklama