Letní snadné mexiko: Kukuřičný klas s paprikovo-slaninovou salsou

Na většině našich polí najdete tzv. kukuřici krmnou. Ta je určená pro zvířata a plně vyzrálé klasy nejsou pro člověka jedlé – nedají se uvařit. Oproti tomu sladká kukuřice je konzumovatelná i plně zralá. To je ta, kterou seženete v obchodech.

Počet porcí: pro 4 osoby

Doba přípravy: hotové za 25 minut

Obtížnost přípravy: snadné

Suroviny:

4 kukuřičné klasy

6 rajčat

1 bílá paprika

1 červená cibule

100 g slaniny

4 lžíce řepkového oleje

50 g nejlépe horský sýr (ideálně Bergkäse – rakouský horský sýr z oblasti Salcburska, který zrál 3 měsíce)

2 lžíce listů bazalky

mořská sůl

čerstvě mletý černý pepř

Postup:

Kukuřičné klasy očistěte, vařte je asi 15 minut a nechte okapat.

Jak kukuřici správně vařit?

Základní poučka z kuchařek říká, že kukuřičně klasy nejdřív dobře omyjeme, zbavíme veškerého šustí a vousků, a poté vkládáme do vroucí osolené vody. Doporučený poměr je pět litrů vody na jednu rovnou lžíci kuchyňské soli.

Jak poznat, že je kukuřice uvařená?

Proveďte jednoduchý test – jeden klas vytáhněte a zmáčkněte. Musí být měkký, ale ne vodnatý – taková kukuřice už je převařená, takže si propříště budete muset lépe hlídat hodinky.

Nakrájejte rajčata na čtvrtiny, vydlabejte středy a poté nakrájejte na menší kousky podle potřeby. Papriky očistěte a nakrájejte na malé kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi jemné proužky. Slaninu nakrájejte na větší kostičky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci řepkového oleje a slaninu osmažte do křupava. Vyndejte z pánve a promíchejte s cibulí, rajčaty, paprikou a zbývajícím řepkovým olejem (3 lžíce). Sýr nakrájejte škrabkou na hobliny.

Kukuřičné klasy vyrovnejte na talíř a navrch naaranžujte paprikovo-slaninovou salsu. Posypejte nahrubo mletým pepřem a mořskou solí, ozdobte sýrem, bazalkou a podávejte.

Zdroj: frischgekocht.billa.at, úvodní fotka od Billa/Facebook