Macerace bylin: zdraví v podobě kapek

Macerát neboli rostlinný výluh patří mezi nejúčinnější způsoby získání a uchování léčivých látek a silic z bylinek. Jedná se o jednoduchý postup, jak tyto prospěšné složky hezky po kapkách dostat do těla. Navíc recept je u všech macerátů obdobný.

Co si připravit 

Maceráty čili tinktury se připravují z usušených částí bylin nebo čerstvých léčivek. Vylouhovat lze rostlinku od poupěte, přes listy až ke kořeni, záleží jen na tom, jakého výsledku chcete dosáhnout. Rozpouštědlem je čistý líh, případně vysokoprocentní alkohol jako vodka či ovocná pálenka. Macerace může probíhat i v průhledné, avšak vždy skleněné lahvičce. Tmavou lahev potřebujete až na uchovávání. 

A jdeme míchat 

Většina tinktur se připravuje v poměru 1: 5 (1 díl bylinky: 5 dílů lihu) nebo 1: 10 u rostlin s vysokým obsahem alkaloidů, jako je podběl nebo kostival. Pevnou složku rozmělněte, aby se uvolnilo co nejvíce účinných látek, čerstvé listy a květy nasekejte, sušené pomelte na prášek. Macerace trvá z pravidla 7 až 15 dní na tmavém místě. Každý den protřepejte a po vylouhování přeceďte a dolejte množství lihu odpovídající množství použité byliny. Takto připravený macerát nechte ještě 12 hodin ustát a pak skladujte v tmavé lahvi na chladnějším místě, bez přímého slunečního svitu. 

Jaké tinktury si připravit 

Vždy záleží, na jaký problém se chcete zaměřit. Nespavost, zažívací potíže, doplnění prospěšných látek…. Například levandule a meduňka jsou úžasné vonné byliny, z nichž si můžete připravit aromatické kapky s uklidňujícími účinky. Z kořene smetánky lékařské se vám zase do těla dostanou složky podporující vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Tinkturu z tymiánu či šalvěje lze nakapat do vody a použít jako pleťovou vodu. 

Výroba domácích tinktur rozhodně stojí za vyzkoušení, jen se vyhněte hazardování a opravdu používejte jen sobě známé bylinky, bez nebezpečných účinků. 

Zdroj: Rosalee de la. Alchymie bylin: přírodní lékárna ve vaší kuchyni, úvodní foto: Tara Winstead z Pexels