Může popcorn způsobit rakovinu?

Jaké je spojení mezi popcornem a rakovinou?

Popcorn je rituální součástí sledování filmů. Nemusíte chodit do kina, abyste si dopřáli popcorn. Jednoduše hoďte popcorn do mikrovlnné trouby a počkejte chvilku, aby se ty načechrané pupeny otevřely.

Popcorn má také nízký obsah tuku a vysoký obsahem vlákniny.

Několik chemikálií v popcornu a jeho balení bylo spojeno s negativními účinky na zdraví, včetně rakoviny a nebezpečného stavu plic.

Čtěte dál a dozvíte se skutečný příběh o nárocích na popcorn a vaše zdraví.

Způsobuje popcorn rakovinu?

Možné spojení mezi popcornem a rakovinou není z popcornu samotného, ​​nýbrž z chemikálií nazývaných perfluorované sloučeniny (PFC), které jsou v sáčcích. PFC odolávají tukům, což je činí ideálními pro zabránění prosakování oleje přes pytle popcornu.

PFC se také používají v:

krabicích na pizzu

sendvičových obalech

teflonových pánvích

Problémem PFC je, že se rozkládají na kyselinu perfluoroktanovou (PFOA), což je chemická látka, u které existuje podezření, že způsobuje rakovinu.

Tyto chemikálie se dostanou do popcornu, když ho zahřejete. Když ho pak budete jíst, dostanou se do krevního oběhu a mohou zůstat ve vašem těle po dlouhou dobu.

Abychom zjistili, jak tyto chemikálie mohou ovlivnit lidi, skupina výzkumníků známá jako vědecký panel C8 studovala účinky vystavení PFOA na obyvatele, kteří žili poblíž výrobního závodu DuPont ve Washingtonu v Západní Virginii.

Od poloviny padesátých let rostlina uvolňovala PFOA do životního prostředí.

Po několika letech výzkumu vědci C8 spojili PFOA s několika zdravotními stavy u lidí, včetně rakoviny ledvin a rakoviny varlat.

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) provedl vlastní přezkum PFOA z řady zdrojů, včetně popcornových sáčků. Bylo zjištěno, že popcorn by mohl tvořit více než 20 procent průměrných hladin PFOA v krvi.

V důsledku výzkumu výrobci potravin dobrovolně přestali používat PFOA ve svých produktových sáčcích v roce 2011. O pět let později šel FDA ještě dále a zakázal používání dalších tří PFC v balení potravin. To znamená, že popcorn, který dnes kupujete, by tyto chemikálie obsahovat neměl.

Od přezkumu FDA však byly zavedeny desítky nových chemikálií pro balení. Podle pracovní skupiny pro životní prostředí je málo informací o bezpečnosti těchto chemikálií.

Je popcorn spojen s jinými zdravotními problémy?

Popcorn byl také spojený s vážným plicním onemocněním. Diacetyl, chemická látka používaná k tomu, aby dodala popcornu svou máslovou příchuť a aroma, je spojena s těžkým a nevratným poškozením plic, pokud je inhalována ve velkém množství.

Popcorn způsobuje, že malé dýchací cesty v plicích (bronchiolech) se zjizvují a zužují se do bodu, kdy nemohou pouštět dostatek vzduchu. Onemocnění způsobuje dušnost, sípání a další příznaky podobné chronické obstrukční plicní nemoci.

Před dvěma desítkami let bylo riziko onemocnění plic hlavně u pracovníků ve výrobních závodech, kde dlouhodobě dýchali ve velkém množství diacetyl. Stovkám dělníků byla diagnostikována tato nemoc a mnoho z nich zemřelo.

V roce 2007, hlavní výrobci popcornu odstranili diacetyl ze svých produktů.

Jak můžete snížit riziko?

Chemikálie spojené s rakovinou byly z popcornu odstraněny v posledních letech. I když některé chemikálie, které zůstanou v balení těchto výrobků, mohou být sporné, čas od času jíst popcorn z mikrovlnné trouby by neměl představovat žádná zdravotní rizika.

Pokud se ale stále obáváte nebo konzumujete spoustu popcornu, nemusíte se vzdávat této svačinky.

Vyzkoušejte air-popcorn

Investujte do popkornovače a vytvořte si vlastní verzi filmového popcornu. Tři šálky vzduchem vyskakovaného popcornu obsahují pouze 90 kalorií a méně než 1 gram tuku.

Popcorn na plotně

Udělejte popcorn na varné desce s pomocí uzavřeného hrnce a olivového, kokosového nebo avokádového oleje. Použijte asi 2 lžíce oleje na každou půlku popcornu.

Přidejte své vlastní chutě

Zvyšte chuť popcornu s popkornovače nebo plotny bez potenciálně škodlivých chemikálií nebo nadměrné soli přidáním vlastních chutí. Polijte olivovým olejem nebo čerstvě nastrouhaným parmazánem. Experimentujte s různým kořením, jako je skořice, oregano nebo rozmarýn.

Závěr

Několik chemikálií, které byly jednou v popcornu a jeho obalech, bylo spojeno s rakovinou a plicním onemocněním. Tyto složky ale byly od té doby odstraněny z většiny komerčních značek. Pokud se stále zajímáte o chemikálie v popcornu, vyrobte si vlastní popcorn doma pomocí sporáku nebo vzduchového popcornovače.

Zdroj: healthline.com, úvodní fotka: cottonbro z Pexels