Nenechte zkazit vejce: Zmrazte nejen syrový bílek, ale i žloutek. A rozmrazte pouze tolik, kolik potřebujete

Buď vám slepice snesly hodně vajec, nebo byla v akci, ale nestihli jste je sníst. Vyzkoušejte mrazák. Pravda. Velmi netradiční metoda skladování vajec. Ale budete si díky ní moci užívat vajíčka po celý rok bez omezení.

Vejce můžete uchovávat v chladničce po dobu maximálně 3 týdnů. Nízká teplota zpomaluje proces stárnutí vajec, ale neeliminuje ho. Syrový žloutek můžete dát do ledničky nebo zmrazit.

Syrové žloutky nebo vaječné bílky (bez skořápky) se neskladují při pokojové teplotě, protože se rychle zkazí.

Pokud jíte vejce pravidelně, určitě víte, jak je skladovat. Nemusíte je uchovávat v lednici, pokud je spotřebujete zhruba do dvanácti dní.

Aby vejce zůstala déle čerstvá, nemyjte je, než je vložíte do ledničky.

Co když vám po použití vajec zbydou žloutky? Nevyhazujte je: vložte je do ledničky nebo je zamrazte.

Fotka od Gettyimages

Jak dlouho lze žloutky uchovávat v chladničce?

Vaječné žloutky můžete ponechat v ledničce několik dní, maximálně však tři dny. Aby vaječné žloutky v ledničce nevyschly, zalejte je trochou vody nebo oleje.

Skladujte je ve skleněné nádobě nebo jiné vzduchotěsné nádobě.

Jak vejce uchovat v mrazáku?

Můžete je také zmrazit – je nejlepší je předem rozšlehat. Lze je uchovávat v mrazničce až několik měsíců, ale po rozmrazení jsou vhodné pouze na přípravu těsta nebo jako přísada do mletých mas nebo bramboráků.

Celá vejce

Postupně vejce rozklepněte do nádoby, lehce je rozšlehejte, aby se žloutek spojil s bílkem. Poté nechte rozšlehaná vajíčka v nádobě ustát. Během promíchávání se do nich dostalo hodně vzduchu a ten musí před mražením z vajec vymizet. Pak nalijte vajíčka do mističek na tvorbu ledu. Až zmrznou, můžete je z mističek vyloupat do pytle, který trvale umístíte v mrazáku.

Fotka od happymoneysaver.com

Zmražení bílku

Do některých pokrmů se přidávají pouze bílky, proto je můžete zamrazit samostatně také do mističek na led.

Zmražení žloutku

Samostatný žloutek má v mrazáku tendenci seschnout a zhrudkovatět. A bude těžko použitelný.

Žloutek před zmrazením můžete ochutit. Část žloutků si připravte pro slané a část pro sladké pokrmy. Vždy na jeden šálek žloutků dejte lžíci cukru nebo lžíci soli. Zmrazte stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.

Fotka od happymoneysaver.com

Jak žloutky dlouho skladovat v mrazáku?

Takto uskladněná vajíčka vydrží čerstvá po dobu jednoho roku, což je ta nejzazší doba.

Jak je bezpečně rozmrazit?

V případě potřeby vždy z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu. Samostatné bílky můžete rozmrazovat při pokojové teplotě. Pak se lépe vyšlehávají.

Věděli jste, že barva žloutku nemá nic společného s kvalitou vejce? Bledá, žlutá nebo oranžová jen svědčí o druhu jídla, kterým byla kuřata krmena.

Zdroj: polki.pl, slepicar.cz. Náhledová fotografie: Gettyimages