Vánoční zdravé pečení

Blíží se nejkrásnější čas v roce a s ním balení dárků, zdobení celého domu dekoracemi a v neposlední řadě pečení cukroví. Všichni známe tradiční cukroví jako takové, co jsme pekli s maminkami, nebo babičkami. Perníčky, linecké, včelí úly, rohlíčky…. spousta sladkých variant, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud jste se ale rozhodli o letošních svátcích zkusit něco zdravějšího, přináším Vám 3 skvělé ozkoušené recepty na zdravější verze vánočního mlsání, které rozhodně musíte vyzkoušet.

1. Medové perníčky

Perníčky jsou základem pro vánoční svátky, provoní celý dům správnou vánoční atmosférou a ještě skvěle chutnají. 

Co budeme potřebovat?

  • 550 g žitné jemné nebo hladké mouky
  • 150 g másla
  • 250 g medu
  • 2 vejce + 1 vejce na potírání 
  • 2 čajové lžičky perníkového koření
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Jak budeme postupovat?

Máslo s medem rozehřejeme ve vodní lázni. Až se med s máslem spojí, necháme jej jemně zchladnout. Mezitím si v míse smícháme ostatní ingredience – mouku, kakao, perníčkové koření a sodu.

Do vlažného másla s medem přidáme rozšlehané vejce a promícháme. Přidáme směs do mísy se zbytkem těsta a začneme tvořit těsta. Nejprve zamícháme vařečkou, poté začneme propracovávat rukama, až nám vznikne hladká kulatá pevná forma těsta. 

Propracované těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet.

Druhý den vytáhneme těsto, rozválíme na asi 3 mm silnou placku a můžeme se pustit do nejzábavnější části, hlavně pro děti – vykrajování. Vánoční perníčky poté pokládáme na plech na pečící papír a dáme péct cca na 160° stupňů asi na 8–10 minut. Po vytažení ještě za tepla potíráme vajíčkem. Poté už stačí jen nechat perníčky vychladnout a zdobit dle fantazie.

2. Celozrnné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky nesmějí chybět se svou neodolatelnou chutí na žádném vánočním stole. 

Co budeme potřebovat:

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 160 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g agávového sirupu
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • špetku vanilky
  • vodu podle potřeby
  • tuk na plech
  • 1 citrón 
  • moučkový cukr na obalení

Jak budeme postupovat?

Obě druhy mouky smícháme v míse, přidáme mleté ořechy, cukr, sirup, šťávu z citrónu, máslo a 1 lžičku strouhané citronové kůry. Zpracujeme ve vláčné těsto. Pokud se těsto drobí, můžeme přidat trochu vody. Těsto zabalíme do folie a necháme uležet v lednici do druhého dne. Těsto po vytažení rozdělíme na několik částí, z kterých vytvoříme válečky. Nakrájíme je na podobně velké kousky a z nich začneme tvořit rohlíčky. Po vytvoření je skládáme na plech vymazaný tukem a pečeme v předehřáté troubě na 180°asi 8 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. Po upečení je obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.

RAW čokoládové kuličky s oříšky

Tento recept jsem zkoušela minulý rok poprvé a nečekala jsem, že tyto kuličky předčí moje očekávání, protože jsou opravdu výborné.

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 hrníčku kakaa
  • 0,5 hrnku agávového sirupu
  • 1 hrníček mletých oříšků
  • 0,3 hrníčku kokosového oleje
  • vodu dle potřeby
  • 0,3 kakaového másla
  • 1 lžíci likéru dle vlastní chuti (nejlépe oříškového nebo kokosového)
  • špetka soli

Jak budeme postupovat?

Oříšky, které budeme mlít, namočíme předtím na dvě hodiny do vody, aby změkly. Poté je umeleme, ne však moc najemno. Kakaové máslo mezitím rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kokosový olej. Necháme jej zchladnout, ale ne zcela ztuhnout. Přidáme likér (můžeme přidat více, záleží na Vás), kakao, sirup, špetku soli a promícháme. Potom postupně vmícháme mleté oříšky. Směs necháme vychladnout a než ztuhne, vytvarujeme kuličky velké asi 2-3 cm. Před ztuhnutím ještě můžeme obalit v kakau, oříšcích nebo ve strouhaném kokosu. Hotové kuličky dáme odležet do chladného prostředí. Dobrou chuť.

Zdroj: Wendy Šprincová, úvodní obrázek: Jill Wellington z Pexels