Záhada z pralesa: Včela krmí své larvy hnijícím masem!

Drtivá většina druhů včel sklízí pyl a nektar z květin rostlin. Existuje však pár takzvaných supích včel. Asi už tušíte, čím se živí. Často mluvíme o tom, jak jsou včely zranitelným druhem – ale tyto „mršinové“ včely v Kostarice mají daleko k chlupatému hmyzu, který vidíte na své zahradě!

Tým entomologů z University of California, Riverside šokoval svět nedávným objevem, který se jim povedl v kostarickém pralese. Daleko od civilizace objevili tři druhy včel, které před květinami upřednostňovaly zdechliny. Teprve nedávno se ale podařilo prozkoumat, proč to vlastně tak je. Tento hmyz má v trávicím traktu zvláštní bakterie, kterým se mimořádně daří v kyselém prostředí, stejně jako je to u jiných živočichů živících se zdechlinami, například u supů či hyen. Dalším překvapivým zjištěním ale bylo, že tyto včely umí produkovat sladký med.

Vosí předkové

Supí včely si klidně můžete představit jako vosy-vegetariánky. Pravdou je, že se vyvinuly z vos a od tohoto nepříliš oblíbeného hmyzu je odlišuje zejména fakt, že nejsou vegetariánky, ale preferují živočišnou stravu.

Pokus s kuřetem

Entomologové nedávno nalákali supí včely v Kostarice tak, že ze stromů nechali viset kousky kuřete. Některé druhy včel létaly na květiny, jiné preferovaly výhradně kuřecí maso. A právě ty zaujaly vědce nejvíce a začali tedy zkoumat bakterie v jejich trávicím ústrojí. Zjistili, že podobné mají opravdu i hyeny či supi. Předpokládá se, že tyto mikroorganismy dokážou likvidovat patogeny přítomné na hnijícím mase a ochránit tak mrchožrouty před onemocněním.

Výživa mláďat

Záhadou zatím zůstává, co se děje s masem, které supí včely „sklízejí“. Podle dr. Jessicy Maccarové z  University of California se ví, že ho na přibližně dva týdny uskladní v „hnízdě“ a teprve potom jím krmí svoje larvy. Proč však hmyz čeká tak dlouho? To se zatím neví.

Masový med?

Zřejmě nejzajímavější je ale fakt, že tyto včely dokážou produkovat med, respektive směs, která jej připomíná. Lidé, kteří ho ochutnali, tvrdí, že má intenzivní kouřovou chuť a je velmi sladký a jedlý. Odvážili byste se ho ochutnat?

Zdroj: www.businessinsider.com, www.bbc.co.uk, https://qcostarica.com. Úvodní fotka od Mirko Graul / Shutterstock: Ilustračni foto včely medonosné při krmení larev.