21. století v kuchyni: Takto připravíte sladké i slané dobroty téměř bez oleje
Všichni se snažíme jíst zdravě. Přiznejme si to ale – kdo by odolal křupavým hranolkům nebo smaženému kuřeti? Horkovzdušné fritézy přinášejí možnost, jak si tyto dobroty připravit téměř bez oleje. Co se ještě dá nachystat?
I bez tuku lze smažit
Jak se jídlo v horkovzdušné fritéze vlastně připravuje? Stačí je vložit do fritovací nádoby a přidat lžíci oleje, aby byl výsledek křupavý. Poté jen nastavíte teplotu a čas přípravy. A můžete jít vesele na procházku, protože o jídlo se vám postará přístroj. Ano, pochopili jste dobře. Tato vychytávka se skvěle hodí pro všechny, kdo si nepřejí v kuchyni trávit půlku svého dne. Když přijdete domů, je hotovo. Přístroj je vypnutý a jídlo si můžete přendat na talíř.
Co si dnes dáme?
Ve fritéze se dá připravit celá řada slaných pokrmů. Je libo smaženou zeleninu? Nebo zdravou variantu klasických hranolek? Fantazii se meze nekladou. Lidé si ve fritéze často připravují také pečené kuře, ryby, mořské plody, smažené houby, bramborové chipsy nebo plněné rolky z listového těsta.
Se sladkým si poradí také
Všichni kuchaři jistě zajásají, když zjistí, že jim přístroj pomůže i s přípravou sladkých pokrmů. Muffiny, banány v čokoládě, sušenky z ovesných vloček, taštičky z listového těsta plněné oříškovým krémem, nebo třeba smažené kousky čerstvého ovoce.
Fritéza je způsob, jak si dopřát oblíbenou křupavou pochoutku i bez velkého množství nezdravého oleje. Stačí jedna lžíce oleje a máte hranolky, na které jste byli zvyklí.