Antarktida pociťuje změny klimatu. Na některých částech kontinentu se zrychluje vegetační nárůst zneklidňujícím tempem

Antarktida pociťuje změny klimatu. Na některých částech kontinentu se zrychluje vegetační nárůst zneklidňujícím tempem

Foto: timwege / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tak už i v částech Antarktidy existují plochy, které se zelenají. Některé snímky ze satelitu, které zabírají Antarktický poloostrov a blízké ostrovy dokazují zelenající se plochy.

Satelitní snímky

Satelitní snímky oblasti Antarktického poloostrova a blízkých ostrovů zaznamenávají, že oblasti s vegetací se v letech 1986 až 2021 velmi rychle rozrostly. Tempo vegetačního růstu se od roku 2016 velmi zrychlilo.

Rychlejší tempo zeleně

Určité části Antarktického poloostrova se zelenají rychlejším tempem, než bylo očekáváno. V důsledku by tato změna klimatu podle vědců mohla přinést nechtěný efekt. Mohlo by dojít k ničivému přílivu invazních druhů.

Škála narůstání ekologizace nás šokovala. Rychlost změn, které pozorujeme v rámci zvyšování vegetační pokrývky je šokující a znepokojivě se zrychlující.

říká Tom Roland z Univerzity v Exeteru, UK.

Poznatky britského výzkumného týmu

Plochy pokryté vegetací na Antarktickém poloostrově jsou již desetkrát větší než před čtyřmi desetiletími. Oblast 1300 kilometrů v nejsevernější části kontinentů by mohla být ohrožena invazivními druhy.

Změna klimatu a vegetace

Vědci z univerzit v Exeteru a Hetrfordshire a Britisch Antarctic Survey se zabývají otázkou, do jaké míry se plochy na Antarktickém poloostrově zelená v důsledku změny klimatu.

Reklama

Na většině oblasti je sníh

Na většině oblasti kontinentu se nachází pokrývka sněhu, ledu a reliéf tvoří skály. Na zlomku krajiny se nachází vegetace. Znepokojivým jevem je ale její rychlý nárůst.

Nárůst vegetace

Mezi lety 1986 až 2021 vrostla vegetace z ani jednoho čtverečního kilometru na téměř dvanáct čtverečních kilometrů. Tempo vegetačního nárustu se mezi lety 2016 až 2021 zrychlilo neúprosně o více než 30 %, což prokázalo antropogenní změnu klimatu.

Antarktida – nejchladnější místo na Zemi

I tuto vzdálenou, extrémní, izolovanou oblast Antarktidu zasáhly v poslední době vlny extrémních veder. Část tohoto kontinentu byla ovlivněna extrémní vlnou veder, ve které teploty od poloviny července vystoupaly až na 50 stupňů Fahrenheita nad normální teploty.

Rostliny na Antarktickém poloostrově

Vědci našli v oblastech na Antarktickém poloostrově mechy, lišejníky, játrovky a houby, jež mohou růst na holých skalách a jsou přítomny přes 5000 let.

Půda pro invazní druhy

V Antarktidě půda v podstatě neexistuje, ale nárůst rostlin přidá organickou hmotu a podnítí vznik půdy, což může vytvořit půdu pro růst dalších rostlin. Rychlý nárůst vegetace může přilákat nepůvodní, případně invazní druhy.

Nebezpeční invazních druhů

Pokud by se do této divočiny opravdu dostaly invazní druhy, mohly by být potenciálně nebezpečné a mohly by ohrožovat původní divokou zvěř. Semena, výtrusy nebo úlomky rostlin se mohou na tento kontinent dostat z bot turistů nebo vědců nebo také prostřednictvím migrujících ptáků.

Dopady ekologizace

Dále by mohlo dojít ke snížení schopnosti Antarktického poloostrova odrážet sluneční záření zpět do vesmíru. Tmavší plochy totiž pohltí více tepla. Tyto důsledky by se vztahovaly pouze na určité částí místní oblasti, ale mohly by napomoci ke zrychlení růstu vegetace. Klima se stále otepluje.

Reklama
Reklama