V arabském světě nikdy nevolejte Pojď sem. Pokud se vám Arab koukne do očí, nemusíte už nic vysvětlovat

V arabském světě nikdy nevolejte Pojď sem. Pokud se vám Arab koukne do očí, nemusíte už nic vysvětlovat

Foto: ljsphotography / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Arabové často vnímají Evropany jako chladné a rezervované, což u nich směrem k nám vyvolává určitou nedůvěru. Už samotný způsob komunikace je zcela odlišný – Arabové kladou větší důraz na neverbální projevy, jako jsou gesta a úplně nejvíc na oční kontakt.

Z těchto neverbálních signálů dokážou vyčíst mnohem více, než si možná uvědomujeme – vnímají překvapení, netrpělivost, rozpaky nebo zvědavost.

Komunikace s příslušníky islámské kultury

Nejprve je dobré poznamenat, že při komunikaci s příslušníky islámské kultury, jak verbální, tak neverbální, je vhodné zvolit formu, která je v souladu s pravidly islámské víry. V islámu je přísně zakázáno mluvit s nezúčastněnými o některých tématech, jako jsou například rodinné nebo intimní problémy, především při rozhovoru s osobou opačného pohlaví, upozorňuje web Imed-komm-EU zaměřující se na interkultrurní zdravotnickou komunikaci v Evropě.

Tělesné kontakty jsou mezi arabskými muži mnohem vřelejší než u nás.
Tělesné kontakty jsou mezi arabskými muži mnohem vřelejší než u nás. | Zdroj: [email protected] / Depositphotos

Oči Arabům řeknou vše

„Arabové vyžadují přímý pohled do očí; uhýbání pohledem nebo klopení očí v nich budí nevoli,“ upozorňuje Ladislav Špaček ve své knize Nová velká kniha etikety. Tato praxe pramení ze čtení z očí starých beduínů, jež má prastarou tradici: když se setkali dva beduíni zahaleni do plášťů a šátků, zkoumali se nejdříve očima, ty jediné mohli vidět.

Stejně tak pro ženy, které chodí na veřejnosti podle islámské tradice zahaleny, jsou oči jediným nástrojem komunikace. Očima vyjadřují to, co evropské ženy oblečením, pohyby těla, gesty, mimikou, posunky, vysvětluje špaček v kapitole Kontakty se světem.

Reklama

„Pojď sem!“ je přísně zakázáno

Některá gesta, která u nás Evropanů projdou bez mrknutí oka, můžou u Araba způsobit pořádné překvapení – třeba když ukážeme prstem nebo mávneme rukou ve stylu „pojď sem!“. Pokud už musíme gestikulovat, je lepší mávnout s dlaní dolů, abychom se vyhnuli nedorozumění. A pak samozřejmě přichází klasika – podání ruky. V islámských zemích je to ale trochu jinak: ruku jako první podává ten, kdo má nižší postavení, na znamení úcty. A co by to bylo za podání ruky bez obligátní otázky „Jak se vám daří?“, i když je občas odpověď jasná na první pohled.

Vřelé kontakty mezi muži

Když se arabští muži znají, neřeší žádné formality – klidně se i políbí. Tělesné kontakty jsou mezi muži mnohem vřelejší než u nás. Osobní zónu, kterou Evropané pečlivě střeží (70-100 cm), Arabové moc neuznávají. Takže není nic divného, když na ulici potkáte dva muže, jak se drží za ruce nebo objímají kolem ramen. A pokud uvidíte, jak si dávají polibek, vězte, že to není žádná romantika, ale projev opravdového přátelství – v podstatě takové přátelské „máme se fakt rádi“.

Neviditelná žena

Ženy jsou na tom o poznání hůře, pokud už jsou ve společnosti přítomny, například při rodinné návštěvě, „pozdrav nevyhledávají, stačí jen úklona hlavou. Děti ovšem pozdravíme vřele - pohladíme a políbíme,“ upřesňuje Ladislav Špaček.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama