Soukromý ostrov Aristotela Onassise: Koupil ho z vášně k jedné slavné ženě, ale oženil se zde s jinou

Soukromý ostrov Aristotela Onassise: Koupil ho z vášně k jedné slavné ženě, ale oženil se zde s jinou

Foto: alexeynovikov / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 60. letech 20. století prožil Aristoteles Onassis vášnivý milostný vztah a pod vlivem velkého citového vzrušení se chtěl stát majitelem řeckého ostrova. Volba padla na Skorpios, malý ostrov porostlý bujnou vegetací, jehož soukromé pláže a azurové vody ohromovaly každého, kdo ho pozoroval z pobřeží ostrova Lefkady.

Téměř co by kamenem dohodil od řeckého ostrova Lefkada, tak blízko, že se vám chce skočit do vody a doplavat k němu, se nachází ostrov Skorpios plný neuvěřitelné vegetace. V době svého největšího rozkvětu patřil Aristotelu Onassisovi, řeckému finančnímu magnátovi, který byl v té době jedním z nejbohatších lidí na světě. Kdysi nádherně rozvinutý areál je dnes opuštěný a dokonce ponechaný svému osudu. Objevte pozoruhodný příběh Skorpiosu, ostrova, který se zapsal do historie, napsal magazín Viva!

Ty velké vášně, kvůli kterým koupil Scropios, patřily operní divě Marii Callasové, které Ari, jak mu pravděpodobně všichni Řekové říkají, naprosto změnil život. Nejprve v dobrém, později i v tom nejhorším smyslu slova. Ona ho vášnivě milovala, porodila mu dokonce syna, který ale po několika hodinách po porodu zemřel. Ari si však chtěl užívat a do chomoutu se nehrnul, přednost dával dalším ženám i placeným děvčatům. Největší zradou pro ni bylo, když si Ari vzal za ženu vdovu po zavražděném americkém prezidentovi Jackie Kennedyovou. A nevzal si ji nikde jinde, než na ostrově, který z lásky k Marii tehdy koupil…

Onassis se postaral o to, aby na ostrově nic nechybělo. Postavil přístav pro jachty a tři rezidence - pro sebe, pro přátele a pro zaměstnance. Celkem zde postavil tři velkolepé rezidence a heliport, takže se na ostrov dalo dostat nejen po moři. Později také vybudoval soukromou pláž pro svou milovanou ženu Jackie Kennedyovou a postavil na ní malý domek a převlékárnu. Symbolicky je po ní místo pojmenováno dodnes.

Velkolepá řecká svatba?

Ačkoli Jackie tvrdila, že její svatba s Onassisem byla skromná, víme, že tomu tak vůbec nebylo. Zpráva o druhém sňatku vdovy po JFK obletěla celý svět. Fanoušci zesnulého prezidenta nedokázali skrýt své rozhořčení. Dne 20. října 1968 se Jackie provdala za Onassise v malé pravoslavné kapli nacházející se přímo na ostrově Skorpios. Samotná hostina se z ostrova přesunula na luxusní jachtu Christina, na které se snoubenci seznámili před pěti lety.

Reklama

V té době ostrov ještě nepatřil mezi luxusní letoviska, ale brzy se jím měl stát. Onassis údajně požadoval dovážet písek z nejlepších oblastí jiných pobřežních zemí a vytvářet z něj písečné pláže.

Ostrov není na prodej

Po Onassisově smrti se jedinou dědičkou ostrova stala jeho vnučka Athéna, která se nakonec rozhodla ostrov prodat. Po dlouhých jednáních skončil ostrov v rukou ruského miliardáře Dmitrije Rybolovleva, který jej předal své dceři. Oficiálně není známo, kolik transakce činila, ale hovoří se až o 200 milionech eur.

Někteří také tvrdí, že právně byl ostrov předán Rusům jako dlouhodobý pronájem, protože Onassis ve své závěti uvedl, že nesmí opustit vlastnictví rodiny. Rusové ostrov navštěvují velmi zřídka. Činili tak několik prvních let po jeho koupi, kdy na soukromý koncert k narozeninám jedné z Rybolovlevových dcer přiletěla i sama Beyoncé, uvádí magazín Viva!.

Aristoteles Onassis zemřel ve Francii 15. března 1975. Jacqueline Ariho přežila o 19 let. Pohřben byl na rodinném hřbitově na ostrůvku vedle svého syna Alexandra, který tragicky zemřel v roce 1973 při nehodě malého letadla v nedožitých 25 letech. V blízkosti bratra a otce tu odpočívá také Ariho sestra Artemis a dcera Christina.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama