Evropský unikát pod Železnými horami: Berlova vápenka, ke které vedla nejdelší lanovka v Čechách

Evropský unikát pod Železnými horami: Berlova vápenka, ke které vedla nejdelší lanovka v Čechách

Foto: Juhele_CZ / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Berlova vápenka je místo, kde se zastavil čas – původní pece a stroje vypadají, jako by byly připraveny znovu rozjet výrobu vápna! Toto industriální srdce Železných hor teď láká návštěvníky, kteří chtějí na vlastní oči zažít tajemství staré výroby.

Berlova vápenka je unikátní industriální památka v České republice, nacházející se v Závratci poblíž obce Třemošnice na úpatí Železných hor, bohatých na vápenec – proto zde dřív bylo podobných vápenek víc. Berlova vápenka byla založena v roce 1880 a fungovala jako vápenka až do roku 1960. Poté se brány vápenky zavřely na dlouhých 50 let. Sloužila k pálení vápna, které bylo důležité pro stavebnictví a zemědělství. Díky zachování původní technologie se jedná o jedinečnou technickou památku.

Technologie výroby

Vápno bylo vyráběno pálením vápence v pecích. Vápence byly těženy v blízkém lomu a následně byly přeměněny na vápno při vysokých teplotách. Proces probíhal kontinuálně a byl energeticky náročný, většinou pomocí dřeva a uhlí.

„Doprava suroviny, vápence, byla prováděna nákladní lanovou košíkovou dráhou z Prachovic, kde se vápenec těžil. Lanovka měřila pět kilometrů a patřila svého času k nejdelším v Čechách; cesta suroviny z Prachovic do Závratce trvala padesát minut,“ uvedl server iDnes.

V letech 1891 a 1892 došlo k přestavbě vápenky majitelem Berlou do dnešní podoby.

Muzeum

Od května 2004 je vápenka chráněna jako kulturní památka České republiky. Dnes je vlastníkem vápenky město Třemošnice a slouží jako muzeum, které ukazuje historický proces výroby vápna a život dělíků v této oblasti. Kromě toho návštěvníci mohou vidět originální pece a stroje, které se používaly k výrobě vápna. Brněnská firma Matoušek zrekonstruovala vápenku do podoby, v jaké byla při ukončení výroby, a roku 2010 byla technická památka otevřena veřejnosti.

Můžete nahlédnout do pece, která je přes dvě patra, a žhne v ní imitace ohně.

Unikátní technická stavba

Pec v Berlově vápence je jednou z mála zachovalých vápenických pecí svého druhu ve střední Evropě. Je považována za důležitou součást průmyslového dědictví České republiky.

Reklama

Berlova vápenka je skvělým místem pro milovníky technických památek a historie průmyslu.

Malebná příroda

Berlova vápenka se nachází v oblasti Železných hor, což je malebná přírodní rezervace. Vápencové podloží v této oblasti má zvláštní význam pro místní faunu a flóru.

Naučná stezka

V okolí vápenky byla vytvořena naučná stezka, která seznamuje návštěvníky s historií těžby a pálení vápence a přírodními zajímavostmi oblasti.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama