Bičování koně nevyústí v lepší výsledky: Zvíře se naopak stane více apatickým a postupně vás může přestat poslouchat

Bičování koně nevyústí v lepší výsledky: Zvíře se naopak stane více apatickým a postupně vás může přestat poslouchat

Foto: serrnovik / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pro spoustu žokejů je dnes bičování koně již minulostí. Bylo totiž zjištěno, že bičování koně bolí stejně jako nás. Pokud kůň nezažívá nic než bolest, je demotivováno k lepším výsledkům, upadá do stavů beznaděje a postupně přestane plnit rozkazy. Ví totiž, že bude bičován bez ohledu na výsledek.

Koně bičování bolí, proto dočasně podávají lepší výsledky

Spousta žokejů bičuje své koně v domnění, že jim neubližují, ale pouze je motivují k lepším výsledkům. Jak vyplynulo z výzkumu, který se zabýval počtem nervových zakončení v lidské a koňské kůži, vyplynulo, že koně rozhodně bolest cítí. A to v mnohem větším měřítku, než jsme si doposud uvědomovali. Navíc se zjistilo, že bičování dlouhodobě nemá na zlepšení výkonu zvířete žádný vliv a je tedy zcela zbytečné. Navíc způsobuje ztrátu respektu koně vůči majiteli. Všechny znaky, že se to stalo, jsou shrnuty zde.

Vědci věří, že po zveřejnění výsledků různých výzkumů, o kterých si v tomto článku povíme, by mohlo vést k ukončení týrání koní tímto krutým způsobem.

Stejný práh bolesti jako v případě lidí

Jaký je rozdíl mezi bičováním lidí a bičováním koní, co se týče bolesti? Profesor McGreevy, který se podílel na výzkumu zjišťujícím rozdíly mezi lidskou a koňskou kůží, nám potvrzuje, že žádný. Koně mají přibližně stejný práh bolesti jako my, lidé.

Odebrali jsme vzorky kůže 10 zemřelých lidí a 20 utracených koní. Hledali jsme rozdíly mezi nervovým zásobením a strukturou kůže. Nyní mohu konstatovat, že jsme nenašli žádný podstatný rozdíl, ani rozdíl v tloušťce kůže,

 potvrzuje pan McGreevy. Toto zjištění ho dovedlo k závěru, že lidé a koně cítí téměř identickou bolest.

Také vysvětluje, že bičování již unavených zvířat nezpůsobuje nic než stres a utrpení. Koně si postupně budou myslet, že cokoli udělají, je špatně, a přestanou se snažit něco dokázat.

Reklama
Ukázalo se, že bič je naprosto zbytečný, pokud žokej chce s koněm vyhrát.
Ukázalo se, že bič je naprosto zbytečný, pokud žokej chce s koněm vyhrát | Zdroj: wujianjun / Depositphotos

Při závodech bez bičování koně neměnili dráhu ani nepodávali horší výsledky

McGreevy a jeho kolegové se zúčastnili mnoha dalších výzkumů, včetně porovnávání dostihů s použitím biče s dostihy, které bičování neakceptují. Využil faktu, že ve Velké Británii je přímo zakázáno používat biče, zatímco Austrálie toto dosud nezakázala (přestože většina Australanů se k této praktice staví velmi negativně).

Zjistilo se, že koně podávají totožný výkon bez ohledu na to, zda byl bič použit či nikoli. To znamená, že bič je naprosto zbytečný, pokud žokej chce s koněm vyhrát.

Bičování koní ve světě

Jak již víme, u koňských závodů ve Velké Británii je nepřijatelné používat bič. Žokej je okamžitě diskvalifikován, pokud se mu vůbec podaří bič na závod propašovat, a může být stíhán pokutou. V Austrálii je bičování koní prozatím legální, avšak více než tři čtvrtě obyvatel celého kontinentu se staví proti bičování koní, přijde jim to kruté a zcela zbytečné. V Austrálii mimochodem existuje pravidlo, že kůň nesmí být zasažen více než pětkrát, dokud není v posledních stech metrech. V této části je legální je bičovat co krok.

Ve Velké Británii je bičování koní nelegální od roku 1999, zatímco Norsko tento zákon zavedlo již o 17 let dříve, v roce 1982.

Polstrovaný bič, který je povinný od roku 2009, prý koním bolest nezpůsobuje. To se později ukázalo jako lež, protože koně též zraňuje a bič se zvířat často dotýkal i jinými než polstrovanými částmi.

Reklama
Reklama