Bílé kameny, sloní kameny nebo mořské dno v lese vás oslní. Zkamenělý útvar připomíná stádo pasoucích se slonů

Bílé kameny, sloní kameny nebo mořské dno v lese vás oslní. Zkamenělý útvar připomíná stádo pasoucích se slonů

Foto: Dominik Matus / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Skály jako stádo slonů. Liberecko je krajem s mnoha přírodními zajímavostmi. Kraj je opředený mnoha zámky a hrady, ale krásnými mohutnými skalami. Některé skalní útvary jsou vskutku ojedinělé.

Bílé kameny

Bílé kameny – tak to je přírodní památka, která se nachází v Lužických horách asi 15 km od Liberce směrem na Nový bor. Je tato přírodní památka je ojedinělá. Jedná se totiž o soustavu pískovcového útvaru, který je nápadný bílou barvou a oblými tvary. Můžeme bez problémů v tomto nádherném pískovcovém útvaru vidět stádo slonů.

Světlá barva

O světlou barvu pískovcových skal u Jítravy se zasloužil minerál kaolinit. Tento minerál můžete znát z hornin, ze kterých se vyrábí porcelánové nádobí. U stáda slonů, bílých kamenů vás zaujme nejen světlá barva, ale také tvar tohoto pískovcového útvaru. Kameny jsou krásně zaoblené. To způsobila zřejmě eroze, tedy voda, vítr, slunce, mráz a možná i kontinentální ledovec skály. Aby toho nebylo málo k obdivování, můžete ještě pozorovat šikmo skloněné vrstvy svrchně křídových pískovců. V těchto vrstvách lze ještě nalézt zkamenělé otisky živočichů, které dávno již vymřely.

Mořské dno v lese

Tomuto nádhernému útvaru se také říká Mořské dno v lese. Jsou zde vidět totiž pukliny a dutiny a a můžete si vyzkoušet na vlastní kůži malý tunýlek, ve kterém uslyšíte poměrně hlasitou ozvěnu.

Bílé kameny jsou přírodní památka, která připomíná stádo slonů
Bílé kameny jsou přírodní památka, která připomíná stádo slonů | Zdroj: Dominik Matus / Creative commons, CC-BY-SA

Stádo slonů

Není vůbec zatěžko vidět v tomto nádherném pískovcovém útvaru stádo slonů. Bílé kameny mají také označení „Sloní kameny“. Jedná se o izolovanou skupinou morfologicky zajímavých hornin. Vidíme zde neobvyklý příklad zvětrávání křídových pískovců. Proto také patří bílé kameny do chráněné krajinné oblasti.

Neobvyklý vzhled

Skály, které jsou až 20 m vysoké mají neobvyklý vzhled. Je to dáno jejich složením. Svrchní část skály je tvořena pískovcem, který má vyšší obsah kaolinitu. Ve spodní části hornin je pískovec chudší na kaolin a můžeme sledovat výraznější vrstvy a výrazně ukloněných pokles vrstev. Skalní tunel je dlouhý přes 4 metry a nejdelší jeskyně je dlouhá 6 metrů.

Reklama

Zhlédnout je můžete i na videu:

Odkud je můžete vidět?

Bílé skalní útvaru ve tvaru stáda slonů můžete vidět ze silnice při stoupání do Jitravského sedla mezi městy Jablonné v Podještědí a Liberec.

Až sem řidiči přijedou, zastaví na malém parkovišti za autobusovou zastávkou. K Bílým kamenům vede krásná příjemná nenáročná naučná stezka. Jedná se o Mezinárodní naučnou stezku Lužické a Žitavské hory. Stezka je dlouhá asi jeden kilometr.

Na skály se lézt nesmí

Bohužel se na skály lézt nesmí, ačkoliv k výstupu přímo lákají dávné skalní schody. Podle pověsti je tento skalní útvar přímo stvořený pro ženy, které by rády otěhotněly. Podle legendy se vypráví, že žena, která stráví měsíční noc nahá na vrcholcích skal, do roka otěhotní.

Tak se určitě vydejte na stádo slonů, kteří se pasou v krásném prostředí. Rozhodně tento ojedinělý útvar stojí za výlet. Kdo by totiž neměl rád slony? A rozhodně i ty slony zkamenělé.

Reklama
Reklama