Bramborová šťáva: Účinkuje na zdraví celého těla - žaludeční vředy, pálení žáhy, pleť, vlasy, nervy, omlazení

Bramborová šťáva: Účinkuje na zdraví celého těla - žaludeční vředy, pálení žáhy, pleť, vlasy, nervy, omlazení

Foto: Maryna Osadcha/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Bramborová šťáva (neboli džus) by měla být vyroben ze syrové zeleniny. Je vhodná na žaludeční a kožní problémy, má protirakovinné vlastnosti, dodává energii a má omlazující účinek. Ačkoli bramborový džus není příliš populární, je v lidovém léčitelství znám již dlouho.

Účinky na zdraví

Brambory jsou plody, z nichž můžeme dělat nejen hranolky, pyré nebo bramborové knedlíky, ale také dobře fungují jako zelenina na výrobu šťávy. Bramborová šťáva, i když není úplně známá ani oblíbená, je velice zdravá. Obsahuje mnoho cenných vitamínů, fytochemikálií a minerálů:

  • vitamíny skupiny B - jedna porce pokryje 40 % denní dávku thiaminu (vitamin B1 ) a niacinu (vitamin B3),
  • vitamíny B2 a B6,
  • vitamín C - brambory jsou velmi dobrým zdrojem tohoto vitamínu,
  • draslík, železo, vápník, zinek, vitaíin K,
  • antioxidační sloučeniny (karotenoidy, jako je lutein, zeaxanthin a violaxanthin).

Díky obsahu mnoha cenných sloučenin má bramborový džus tyto příznivé účinky:

  • zlepšuje stav pokožky a vlasů - snižuje otoky a podráždění
  • podporuje funkci nervového systému
  • díky draslíku reguluje rovnováhu vody v těle
  • díky obsahu vitaminu K reguluje procesy srážení krve a podporuje transport vápníku v těle
  • předchází chronickému zánětu, má protirakovinné a omlazující vlastnosti - díky silným antioxidantům. 

Může šťáva i škodit?

Může být bramborový džus škodlivý? Ano, nadměrná konzumace syrových nebo nesprávně skladovaných brambor může způsobit otravu a horečku.

Syrové brambory obsahují toxické sloučeniny - glykoalkaloidy (hlavně solanin a chaconin). Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se riziko spojené s jejich konzumací vyskytuje zejména u kojenců a malých dětí a dospělých, pokud jsou konzumovány často.

Mezi příznaky otravy glykoalkaloidy patří nevolnost, zvracení a průjem. Obsah sloučenin v zelenině klesá, pokud jsou brambory zpracovány: loupáním, vařením nebo smažením. 

Důležité je vyvarovat se konzumace brambor, které mají dužinu syrovou, tedy zelenou, nebo začaly klíčit. To znamená, že byly uskladněny nesprávně nebo příliš dlouho. 

Syrová bramborová šťáva a Helicobacter pylori

Před několika lety učinili mikrobiologové na Manchester University překvapivý objev. Podle jejich názoru může být bramborový džus účinný při prevenci a léčbě žaludečních vředů - onemocnění způsobené primárně bakteriemi Helicobacter pylori .

Bramborová šťáva obsahuje antibakteriální sloučeninu, která ničí tyto mikroorganismy. Další výhodou je, že bramborový nápoj nezpůsobuje na rozdíl od antibiotik rezistenci na léky a nezpůsobuje vedlejší účinky. 

Bramborový džus na pálení žáhy

Bramborový džus se také doporučuje na pálení žáhy, poruchy trávení a reflux (návrat kyselých šťáv ze žaludku do jícnu – pozn.), protože se jedná o vysoce alkalickou tekutinu, čímž snižuje kyselost v žaludku. Výsledkem je, že zklidňuje onemocnění trávicího systému.

Jak připravit bramborový džus

Při přípravě bramborové šťávy v odšťavňovači důkladně odšťavněte očištěné, nakrájené syrové brambory (ve slupce). Brambory můžete také nastrouhat a vymačkat z nich šťávu. Tekutinu lze poté přidat do jiné oblíbené šťávy a vypít v této formě. Nebo do ní přidejte citronovou šťávu či bazalku. Pro léčebné účely se doporučuje vypít jednu sklenici bramborového džusu denně. 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama