Bramborová šťáva: Účinkuje na zdraví celého těla - žaludeční vředy, pálení žáhy, pleť, vlasy, nervy, omlazení
Bramborová šťáva (neboli džus) by měla být vyroben ze syrové zeleniny. Je vhodná na žaludeční a kožní problémy, má protirakovinné vlastnosti, dodává energii a má omlazující účinek. Ačkoli bramborový džus není příliš populární, je v lidovém léčitelství znám již dlouho.
Účinky na zdraví
Brambory jsou plody, z nichž můžeme dělat nejen hranolky, pyré nebo bramborové knedlíky, ale také dobře fungují jako zelenina na výrobu šťávy. Bramborová šťáva, i když není úplně známá ani oblíbená, je velice zdravá. Obsahuje mnoho cenných vitamínů, fytochemikálií a minerálů:
- vitamíny skupiny B - jedna porce pokryje 40 % denní dávku thiaminu (vitamin B1 ) a niacinu (vitamin B3),
- vitamíny B2 a B6,
- vitamín C - brambory jsou velmi dobrým zdrojem tohoto vitamínu,
- draslík, železo, vápník, zinek, vitaíin K,
- antioxidační sloučeniny (karotenoidy, jako je lutein, zeaxanthin a violaxanthin).
Díky obsahu mnoha cenných sloučenin má bramborový džus tyto příznivé účinky:
- zlepšuje stav pokožky a vlasů - snižuje otoky a podráždění
- podporuje funkci nervového systému
- díky draslíku reguluje rovnováhu vody v těle
- díky obsahu vitaminu K reguluje procesy srážení krve a podporuje transport vápníku v těle
- předchází chronickému zánětu, má protirakovinné a omlazující vlastnosti - díky silným antioxidantům.
Může šťáva i škodit?
Může být bramborový džus škodlivý? Ano, nadměrná konzumace syrových nebo nesprávně skladovaných brambor může způsobit otravu a horečku.
Syrové brambory obsahují toxické sloučeniny - glykoalkaloidy (hlavně solanin a chaconin). Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se riziko spojené s jejich konzumací vyskytuje zejména u kojenců a malých dětí a dospělých, pokud jsou konzumovány často.
Mezi příznaky otravy glykoalkaloidy patří nevolnost, zvracení a průjem. Obsah sloučenin v zelenině klesá, pokud jsou brambory zpracovány: loupáním, vařením nebo smažením.
Důležité je vyvarovat se konzumace brambor, které mají dužinu syrovou, tedy zelenou, nebo začaly klíčit. To znamená, že byly uskladněny nesprávně nebo příliš dlouho.
Syrová bramborová šťáva a Helicobacter pylori
Před několika lety učinili mikrobiologové na Manchester University překvapivý objev. Podle jejich názoru může být bramborový džus účinný při prevenci a léčbě žaludečních vředů - onemocnění způsobené primárně bakteriemi Helicobacter pylori .
Bramborová šťáva obsahuje antibakteriální sloučeninu, která ničí tyto mikroorganismy. Další výhodou je, že bramborový nápoj nezpůsobuje na rozdíl od antibiotik rezistenci na léky a nezpůsobuje vedlejší účinky.
Bramborový džus na pálení žáhy
Bramborový džus se také doporučuje na pálení žáhy, poruchy trávení a reflux (návrat kyselých šťáv ze žaludku do jícnu – pozn.), protože se jedná o vysoce alkalickou tekutinu, čímž snižuje kyselost v žaludku. Výsledkem je, že zklidňuje onemocnění trávicího systému.
Jak připravit bramborový džus
Při přípravě bramborové šťávy v odšťavňovači důkladně odšťavněte očištěné, nakrájené syrové brambory (ve slupce). Brambory můžete také nastrouhat a vymačkat z nich šťávu. Tekutinu lze poté přidat do jiné oblíbené šťávy a vypít v této formě. Nebo do ní přidejte citronovou šťávu či bazalku. Pro léčebné účely se doporučuje vypít jednu sklenici bramborového džusu denně.